< Terug naar overzicht

Meeste gevallen van CPE-bacterie in Vlaamse ziekenhuizen

De CPE-bacterie (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën), die resistent is tegen verschillende antibiotica, is bezig met een opmars in ons land. In de eerste helft van 2012 werden 206 gevallen gemeld, meer dan in heel 2011.

Volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid werden de meeste gevallen (175) gemeld in Vlaanderen, in Brussel werden maar 16 gevallen opgetekend en in Wallonië 15. Dat Vlaanderen het hoogste aantal gevallen registreert, komt door zogenaamde 'clusters' in twee ziekenhuizen: het AZ Niklaas in Oost-Vlaanderen en AZ Sint-Maarten in Antwerpen. Van een cluster is sprake als er in een ziekenhuis meerdere gevallen opduiken met een onderling verband. De clusters in de twee ziekenhuizen zijn goed voor de helft van het aantal bekende gevallen.

"De betrokken ziekenhuizen hebben gelukkig alert gereageerd, CPE vroegtijdig opgespoord en alle nodige maatregelen getroffen. De cluster in Antwerpen is daardoor ingedijkt en ook in Oost-Vlaanderen zet men alles op alles om verdere CPE-overdracht te voorkomen", zegt Dirk Wildemeersch van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Hij voegt er aan toe dat de bacterie ook opduikt in andere ziekenhuizen, maar dat daar geen onderlinge link is tussen de gevallen.

CPE was in eerste instantie een probleem in landen buiten Europa, zoals India en Pakistan. Ondertussen komt de bacterie echter ook frequent voor in Europese ziekenhuizen. Tot voor kort dook CPE enkel sporadisch op in België. Sinds maart is het aantal gevallen van de bacterie in ons land opnieuw aan het dalen, aldus de FOD. De gemiddelde leeftijd van de dragers vandaag bedraagt 80 jaar.

Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen