< Terug naar overzicht

Meten en managen

Ook HRM moet vlot omgaan met ken- en stuurgetallen. Wie cijfers goed verzamelt én degelijk analyseert, krijgt een schat aan informatie. Cora Nijenhuis loodst de HR-manager door de cijferdans.

Als het afgelopen jaar 15 van de 150 medewerkers de organisatie verlaten hebben, zit u opgezadeld met een verloop van 10%. Op zich zegt dat cijfer niet bijster veel. Misschien scoort u daarmee prima in de sector. Misschien is het verloop vrijwel uitsluitend te wijten aan een categorie werknemers met korte contracten. Pas als u het volledige plaatje hebt, weet u of u zich gealarmeerd moet voelen. Als die 15% zich voortdoet in één afdeling, gaat u toch best eens poolshoogte nemen. Heeft de leidinggevende een probleem? Of verlaten alleen verkopers of technici het bedrijf, omdat ze bij de concurrentie veel betere loonsvoorwaarden krijgen?

Het is wel duidelijk: ook de HR-manager moet trends, feiten én cijfers verzamelen om zijn opdracht behoorlijk te kunnen vervullen. Daarover heeft de Nederlandse personeelsadviseur Cora Nijenhuis het in Meten & Managen – Methoden en Technieken voor P&O’ers. Ze noemt dat aspect “de andere kant van personeelsmanagement: de harde kant.” Naast de obligate personeelsplanning, behelst dat aspect evengoed het omspringen met budgetten, het bijhouden van het personeelsdossier, het rendement nagaan van opleidingen en dies meer. Ook HRM moet financiële verantwoording afleggen.

Nijenhuis overloopt het hele scala van ken- en stuurgetallen zonder overbodige franjes. Haar systematiek doet wat schools aan, maar juist die nuchterheid levert een overzicht op waarbij de lezer bij de kern van de zaak blijft. Echt helemaal verzadigd zult u na dit boek niet zijn, maar als opstap heeft dit werk zeker zijn nut.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen