< Terug naar overzicht

Miljard besparen en toch nog goed nieuws

De aftredende regering bespaart eerst één miljard op de gezondheidszorg, maar meldde daarna dat er toch ook enkele tientallen miljoenen richting zorgsector gaan.

Eerst nam de ontslagnemende regering Leterme het voorstel aan van de ziekteverzekering om de budgetstijging van één miljard euro waarop die volgens een oude wet recht had, terug te geven aan de kas van de sociale zekerheid. Die laatste zit in het rood en zou een miljard euro moeten lenen om de uitkeringen te kunnen betalen. Dat was een pijnlijk besluit want de ziekteverzekering zou zo volgend jaar op alle bijkomende vragen neen moeten zeggen: geen opslag voor artsen en verplegers, geen nieuwe zorguitgaven.

Daarna maakten premier Yves Leterme en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx bekend dat de federale regering in lopende zaken 50 miljoen euro uittrekt voor de zorgsector voor 2011. Ze sluit een mini-sociaal akkoord met de vakbonden van ziekenhuis- en rusthuispersoneel en laat toch enkele nieuwe zorguitgaven toe. Normaal gezien geldt het sociaal akkoord binnen de sector voor vijf jaar. Gezien de lopende zaken werd de beslissing beperkt voor maatregelen binnen een sociaal akkoord voor volgend jaar.

Van het budget gaat 30 miljoen euro naar de creatie van ongeveer 550 nieuwe jobs in de sector, 8 miljoen euro naar de uitbouw van een tweede pensioenpijler voor de ongeveer 200.000 werknemers en 4,2 miljoen euro naar de uitbreiding van de salaristoeslag voor oncomfortabele prestaties. Het gaat daarbij om avondprestaties van 19 tot 20 uur en om nachtprestaties voor alle uren van 20 tot 6 uur. Nu krijgt enkel het personeel dat 'aan het bed van de patiënt werkt' deze toeslag. Tot slot dient 7,5 miljoen euro als ondersteuning voor de publieke ziekenhuizen voor bepaalde pensioenbijdragen.

Het nodige geld voor dit voorstel haalt de ploeg Leterme uit bezuinigingen opgelegd aan de farmaceutische sector (65 miljoen), de specialisten (25 miljoen) en de leveranciers van implantaten (5 miljoen).

De federale regering was het ook eens over de begroting voor volgend jaar van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Daarin voorziet de ontslagnemende regering voor 59,8 miljoen euro aan nieuwe maatregelen, zoals de financiering van 200 nieuwe jobs voor de begeleiding van Alzheimerpatiënten in rusthuizen, 2 miljoen euro voor de opvolging van premature baby's en de financiering van 163 diëtisten in de oncologische diensten van ziekenhuizen.

De vakbonden aanvaardden hun opslageisen in te slikken en in te zetten op 550 extra banen (42 miljoen) waarvan ze de verdeling met de werkgevers afspreken en op de aanvullende pensioenen van de niet-vastbenoemden (8 miljoen). In het totaal komen er door beide pakketten samen meer dan 900 arbeidsplaatsen bij.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen