< Terug naar overzicht

Minder loon, meer vakantie

Vier op de tien hoger opgeleide bedienden en kaderleden willen gerust wat loon inleveren in ruil voor bijkomende niet-financiële voordelen, zoals extra vakantiedagen, werk dichter bij huis of een inhoudelijk interessantere job.

De rekruteringsspecialisten van HR-dienstengroep Acerta, Executive Research en Kern Selection, ondervroegen 1665 werknemers met een bachelor- of masterdiploma. Een kwart zegt minder dan 2500 euro bruto per maand te verdienen, een derde blijft beneden 3500 euro en een derde verdient meer.

Extralegale voordelen


De enquête leert dat extralegale voordelen steeds meer een basiselement zijn in het totale beloningspakket. Zes op de tien hoger opgeleide werknemers genieten van een hospitalisatieverzekering en van een groeps(pensioen)verzekering. Meer dan de helft (55 procent) krijgt maaltijdcheques. Iets minder dan de helft (43 procent) rijdt met een bedrijfswagen en heeft een pc of laptop van het werk. En 40 procent belt met een gsm-abonnement betaald door de werkgever.
Minder ingeburgerd zijn aandelenopties (9 procent). Dat is nauwelijks meer dan voor de ecocheques, de nieuwkomer op de markt van de extra verloningsvoordelen (8 procent).

Hoge vertrekintentie


Deze voordelen nemen niet weg dat een derde van de respondenten actief op zoek is naar een andere baan. Ruim zeven op de tien respondenten zeggen in de voorbije zes maanden minstens één keer gesolliciteerd te hebben. “De vertrekintentie ligt hoog”, beaamt Lut Crijns (foto), directeur HR-consult van Acerta. “Al ervaart de meerderheid van de potentiële vertrekkers (65 procent) dat hun zoektocht naar werk in het huidige economische klimaat ‘moeilijk tot erg moeilijk’ is en het beschikbare jobaanbod ‘beperkt.”
Opmerkelijk is de grote interesse voor een job bij de overheid: ruim een vijfde ziet zich werken voor een overheidsdienst. “De overheid blijkt in crisistijden een aantrekkelijke werkgever te zijn”, zegt Crijns. “De jobzekerheid speelt daarbij een belangrijke rol.”

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen