< Terug naar overzicht

Ministerraad keurt toeslag zorg- en verpleegkundigen goed

Zorg- en verpleegkundigen die avondprestaties verrichten voor diensten van thuisverpleging en in wijkgezondheidscentra ontvangen hiervoor voortaan een toeslag, zo besliste de ministerraad.

Er werd een akkoord afgesloten tussen minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx en de syndicaten en werkgeversverenigingen van de non-profitsector over de financieringsmaatregelen voor de oncomfortabele avondprestaties en over de premies voor titels en beroepsbekwaamheden. Deze maatregelen zijn in het kader van het Plan voor de attractiviteit van het verpleegkundig beroep voorzien in het budget voor 2010.

De financiering van de oncomfortabele avondprestaties is een belangrijke verworvenheid: de prestaties tijdens die uren zijn vaak moeilijk te combineren met een gezinsleven en ze vereisen een specifieke organisatie. Deze werkuren zullen voortaan tussen 19 en 20 uur betaald worden aan 120 procent. De uren gepresteerd tussen 20 uur 's avonds en 6 uur ’s morgens worden betaald aan 135 procent, zelfs wanneer de prestatie vroeger tijdens de dag is aangevat. De huidige regels, onder meer over prestaties op zon- en feestdagen die betaald worden aan 156 procent, blijven behouden.

De betaling van de oncomfortabele avondprestaties heeft niet alleen meer betrekking op de verpleegkundigen. De maatregel wordt toegepast voor alle personeelsleden 'aan het bed van de patiënt'.

Ook de regels die ’s avonds van toepassing zijn in de verschillende betrokken sectoren zijn geharmoniseerd: algemene ziekenhuizen, rusthuizen, rust- en verzorgingstehuizen, psychiatrische ziekenhuizen en de psychiatrische verzorgingstehuizen. Voor het berekenen van de salaristoeslagen zal iedereen voortaan op gelijke voet staan.

De maatregel treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2010.

De beroepsopleiding en de specialisatie van de verpleegkundigen in activiteitsdomeinen worden geherwaardeerd. De houders van de titels en bekwaamheden zullen kunnen genieten van een belangrijke jaarlijkse premie:
 • een minimumjaarbedrag van circa 560 euro netto (1113,80 euro bruto) voor de houders van een bekwaamheid in de geriatrie.

 • een minimumjaarbedrag van circa 1680 euro netto (3341,50 euro bruto) voor de houders van een beroepstitel in intensieve zorg, geriatrie of oncologie.


 • Deze premies worden ook toegekend voor andere titels en bekwaamheden, zoals diabetologie en pediatrie zodra deze officieel erkend zijn.

  Samen met de gedefedereerde entiteiten moet een valoriseringmechanisme voor de verworven ervaring worden ingevoerd, zodat zij die geen houder zijn van een titel of bekwaamheid deze kunnen verwerven tijdens hun loopbaan en zodoende ook van deze premies kunnen genieten.

  Bron: Medinews, de Ministerraad

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen