< Terug naar overzicht

Mogen verpleegkundigen in de toekomst medicatie voorschrijven?

In Finland mogen vanaf 1 januari speciaal opgeleid verpleegkundigen recepten uitschrijven voor meer dan 300 geneesmiddelen. Ook in Nederland krijgen gespecialiseerde verpleegkundigen straks de wettelijke bevoegdheid om bepaalde geneesmiddelen voor te schrijven.

In 2007 werd de Geneesmiddelenwet aangenomen door de Eerst Kamer in Nederland. Deze wet regelt dat gespecialiseerd verpleegkundigen op termijn geneesmiddelen mogen voorschrijven. De daadwerkelijke invoering van dit wetsonderdeel hangt af van ministeriƫle regelingen. De bevoegde minister moet deze regeling nog goedkeuren. Ook moet een andere wet nog worden aangepast, zodat apothekers kunnen controleren of de gespecialiseerd verpleegkundige die het recept uitschrijft, daarvoor bevoegd is.

Eens dit gebeurd is, zal de eerste groep verpleegkundigen de wettelijke bevoegdheid krijgen om geneesmiddelen voor te schrijven. Het gaat in eerste instantie specifiek om de long-, de oncologie- en de diabetesverpleegkundigen. De regeling wordt later uitgebreid naar andere groepen gespecialiseerd verpleegkundigen.

In Finland beginnen nu ongeveer 80 verpleegkundigen aan een speciale opleiding met een theoretische en praktische kant. Deze verpleegkundigen kunnen straks geneesmiddelen voorschrijven in gezondheidscentra en klinieken.

Bron: Nursing, V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) op www.venvn.nl.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen