< Terug naar overzicht

Naar een nieuwe organisatie en financiering van ziekenhuizen

Het Itinera Institute organiseert op 5 juli 2011 tussen 12 en 13 uur een voordracht door Jeroen Trybou, onderzoeker Gezondheidseconomie aan de Universiteit Gent, met als thema 'Naar een nieuwe organisatie en financiering van ziekenhuizen: welke kansen tot verbetering?' Na deze lezing worden er reacties geformuleerd door Alain De Wever en Johan Hellings, met gelegenheid tot vragen stellen.

De Belgische ziekenhuiszorg wordt op het ogenblik op een complexe en gefragmenteerde manier gefinancierd. Er is sprake van verschillende financiële stromen die in overleg met de sector vorm krijgen. Dit leidt tot een weinig transparant systeem met soms slechts beperkte onderlinge afstemming.

Zo moet de verloning van artsen en ziekenhuizen worden herzien en dient kwaliteit van zorg beloond te worden. Daarnaast kunnen ook nieuwe rollen voor de patiënten zelf, alsook de mutualiteiten kansen bieden tot een verbetering van de huidige ziekenhuisfinanciering.

Naast zijn doctoraat over de relatie arts-ziekenhuis legt Jeroen Trybou zich vooral toe op organisatorische en financiële aspecten van gezondheidszorg. Daarnaast treedt hij op als adviseur van verschillende gezondheidszorgorganisaties bij Probis en fungeert hij als gastdocent Health Care Management & Policy aan de Hogeschool-Universiteit Brussel.

Alain De Wever is professor Ziekenhuismanagement en Gezondheidseconomie aan de ULB. Naast zijn academische activiteiten is hij directeur-manager van de bvba De Wever Health Care Consulting voor ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven. Voordien was hij ook voorzitter en manager van Glaxo Wellcome Belgium NV, adviseur van ministers van sociale zaken Philippe Busquin en Philippe Moureaux, medisch directeur van het Erasmusziekenhuis te Brussel en van het universitair ziekenhuis Brugmann.

Johan Hellings werd in 2010 na een carrière in de academische en ziekenhuiswereld afgevaardigd bestuurder van ICURO, de koepel van Vlaamse ziekenhuizen met publieke partners. In 1998 werd hij algemeen directeur en voorzitter van het directiecomité van het Ziekenhuis Oost-Limburg. Voordien werkte hij als algemeen directeur in de Psychiatrische Kliniek Broeders Alexianen in Tienen. In 2008 voltooide Johan Hellings zijn doctoraatsopleiding in de Sociale gezondheidswetenschappen, met een doctoraal proefschrift over patiëntveiligheid. In datzelfde onderzoeksdomein is hij ook gastprofessor aan de Universiteit Hasselt.

Dit evenement vindt plaats op 5 juli 2011 in het Itinera Institute, Leopold II laan 184D, 1080 Brussel. Ontvangst om 12 uur met broodjes. Deelname is kosteloos, maar de plaatsen zijn beperkt en inschrijven is dus noodzakelijk.

Info: www.itinerainstitute.org, info@itinerainstitute.org, 02/412.02.62.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen