< Terug naar overzicht

Negen op de tien publieke rusthuizen boeken verlies

De OCMW-rusthuizen gingen in 2012 in totaal voor 114 miljoen euro in het rood. De hele sector kampt met structurele onderfinanciering.

Dat is het opmerkelijke resultaat van een grootschalige studie van de KU Leuven in opdracht van minister van Welzijn Jo Vandeurzen. De studie schetst een financieel portret van de volledige sector van de rusthuizen, wat tot op vandaag ontbrak. De analyse omvat 398 ondernemingen, met één of meer woonzorgcentra, goed voor 72,6 procent van de sector.

De sector in zijn geheel lijdt dagelijks een verlies van gemiddeld 2,4 euro per bed. De situatie is vooral zorgwekkend voor de openbare rusthuizen. Zij verliezen gemiddeld 12,9 euro per dag per bed. Dat bedrag moet helemaal worden bijgepast door de gemeenten. De commerciële rusthuizen maken dagelijks gemiddeld één euro winst per bed. De vzw-rusthuizen leveren de beste prestaties met gemiddeld 4,6 euro winst.

Een tweede belangrijke vaststelling is dat rusthuizen niet genoeg subsidies ontvangen voor hun zorgpersoneel. Rusthuizen krijgen te weinig geld voor ouderen met de lichtste en de zwaarste behoefte aan verzorging. "Een structurele onderfinanciering is duidelijk aan de orde", klinkt het in de studie.

Bron: De Standaard/De Morgen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen