< Terug naar overzicht

Negen op de tien ziekenhuizen vinden moeilijker specialisten

De acute zorg in de ziekenhuizen staat onder druk, nu steeds meer artsen voor een privépraktijk kiezen en zich zo onttrekken aan wacht-, avond- en weekenddiensten. "Er zijn dringend maatregelen nodig", luidt Zorgnet Vlaanderen de alarmbel. "Anders wordt de patiënt de dupe."

Negen op de tien Vlaamse ziekenhuizen geven aan dat het de afgelopen tien jaar moeilijker is geworden om specialisten aan te trekken, zo blijkt uit een rapport van Zorgnet Vlaanderen. Volgens een op de vijf instellingen zijn de oprukkende privéklinieken de grote schuldige. Onder meer oog- en kinderartsen zijn nu al een knelpuntberoep in de ziekenhuizen.

"In de grootsteden is het vandaag al bijzonder moeilijk om 's nachts een oogarts op de spoeddienst te krijgen. Dat wordt niet graag met zoveel woorden toegegeven, maar het is wel zo", zegt dokter Johan Pauwels van ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen.

Hij wijst ook op het fenomeen van 'cherry picking': "Specialisten die enkel een privépraktijk runnen, kiezen voor de lekkerste kersen op de taart: laagrisicopatiënten uit de gegoede klasse en dat tijdens de kantooruren. Die nine to five-geneeskunde is natuurlijk aantrekkelijk. Geen risico's, geen wachtdiensten, geen avond- of weekendwerk."

Dat de ziekenhuisartsen straks alleen de 'moeilijke gevallen' moeten behandelen, is niet bepaald motiverend, volgens Pauwels: "Zeker als je weet dat sommige privédokters beduidend meer verdienen. Op den duur zou je als arts gek moeten zijn om nog in een ziekenhuis te werken. En die evolutie kan gevaarlijke proporties aannemen. Patiënten met een zware aandoening of mensen die 's avonds of in het weekend dringend zorg nodig hebben, dreigen in de kou te staan."

In tijden van vergrijzing is een multidisciplinaire aanpak broodnodig, benadrukt Pauwels. "En die dreigt nu verloren te gaan. Straks evolueren we naar een situatie waarbij de patiënt op dag één in privékliniek A langs moet, op dag drie in privékliniek B en op dag twintig in privépraktijk C. Dat zou een gigantische stap achteruit zijn."

De sleutel voor een oplossing ligt bij de overheid, vindt Zorgnet Vlaanderen, dat alvast een voorzet geeft: "Nu verdienen ziekenhuisartsen soms minder dan collega's met een privépraktijk. Dat zou niet mogen, want die eersten betekenen meer voor de gezondheidszorg: ze draaien wachtdiensten en zijn ook voor de ernstige gevallen beschikbaar."

Bron: De Morgen, Zorgnet Vlaanderen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen