< Terug naar overzicht

Nieuwe behandeling om ziekenhuisinfecties te verminderen

Het Belgische biotechbedrijf Realco heeft een nieuwe enzymencocktail op punt gezet om chirurgische instrumenten beter te reinigen. Zo zou het aantal ziekenhuisinfecties omlaag kunnen.

Het onderzoek nam drie jaar in beslag en werd gevoerd in samenwerking met de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc, UCL en het l'Institut national de la recherche agronomique.

Ondanks desinfectering en sterilisatie van instrumenten, blijven nog steeds biofilms over. Die bevatten micro-organismen, waaronder bacteriën, die worden bedekt door een extreem resistent beschermingslaagje dat weerstaat aan de meest geavanceerde reinigingstechnieken.

De oplossing van Realco bestaat erin dat de biofilms op de instrumenten met een enzymencocktail afgebroken worden. Zo komen de micro-organismen vrij, waardoor de bacteriën bij sterilisatie geen weerstand meer kunnen bieden. Het universitair ziekenhuis Saint-Luc past de techniek al toe.

In België is jaarlijks 6 procent van de patiënten slachtoffer van ziekenhuisinfecties, of 103.000 mensen. Tussen 2500 en 3000 gevallen hebben een dodelijke afloop. "Ziekenhuisinfecties kosten de gemeenschap tot 400 miljoen euro per jaar", aldus Realco-directeur Gordon Blackman.

Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen