< Terug naar overzicht

Nieuwe campagne moet griepvaccinatie voor zorgpersoneel stimuleren

De jaarlijkse griepvaccinatiecampagne besteedt dit jaar extra aandacht aan gezondheidspersoneel. Zij beschermen met een griepprik niet alleen zichzelf, maar ook de kwetsbare patiƫnten en ouderen met wie ze in contact komen. Toch bestaan er nog misverstanden en vooroordelen over de griepprik.

Nu laat één op de twee personeelsleden in de gezondheidszorg zich vaccineren, maar de gezondheidsdoelstelling is dat tegen 2020 ten minste 80 procent zich laat vaccineren tegen de seizoensgriep.

Voorbeeldfunctie

Uit onderzoek van het Leuvens Universitair Vaccinologie Centrum, in opdracht van Zorg en Gezondheid, naar de drijfveren en eventuele barrières bij zorgverleners om zich te laten vaccineren blijkt dat er bij veel zorgverleners misverstanden en vooroordelen over het griepvaccin leven.

Verder toonde het onderzoek aan dat wanneer een leidinggevende het goede voorbeeld geeft en de vaccinatie aanmoedigt, meer mensen overtuigd kunnen worden. Intensief communiceren over griep en griepvaccinatie in de voorziening werkt. Ook het vlot toegankelijk maken van het vaccin, bijvoorbeeld door vaccinatiemomenten op de werkplek te organiseren, heeft effect.

Drie leidinggevende ambassadeurs van grote zorginstellingen geven in campagnefilmpjes het goede voorbeeld: prof. dr. Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van het UZ Leuven, mevrouw Pascale Hulpiau, departementshoofd ouderenzorg OCMW Gent en prof. dr. Renaat Peleman, hoofdarts van UZ Gent.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen kunnen een motivatiepakket krijgen om hun medewerkers te overtuigen. Daarin zit onder andere een folder die de misverstanden ontkracht en ander promo- en informatiemateriaal.

De voorzieningen die het snelste hun pakket bestelden, krijgen in oktober een baristakar en fotograaf op bezoek om het vaccinatiemoment in hun voorziening te ondersteunen. Ieder personeelslid dat zich laat inenten, kan genieten van een vers gemaakte kop koffie.

De filmpjes zijn te zien op  www.hougriepuitjeteam.be.


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen