< Terug naar overzicht

Nieuwe campagne 'U bent in goede handen'

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu lanceerde de nationale campagne 'U bent in goede handen' ter promotie van de handhygiëne in zorginstellingen.

Op 19 januari 2009 startte de nieuwe nationale sensibiliseringscampagne 'U bent in goede handen' in de Belgische zorginstellingen.
Een ziekenhuisopname houdt risico’s in: gemiddeld zes procent van de gehospitaliseerde patiënten loopt gedurende zijn verblijf in het ziekenhuis een infectie op. Een groot deel van de ziekenhuisinfecties is helaas niet te vermijden. Ziekenhuisinfecties verlengen vaak het ziekenhuisverblijf, vergen extra behandeling en kunnen leiden tot de dood. Ze worden het makkelijkst verspreid door de handen van de zorgverstrekkers, hun belangrijkste medisch werkinstrument.
Handhygiëne is dus een efficiënte en goedkope manier om deze infecties te vermijden. Indien blijvend inspanningen worden geleverd voor een goede handhygiëne, kan over enkele jaren het aantal ziekenhuisinfecties dalen met 20 tot 30 procent.
De campagne, die dit jaar aan haar derde editie toe is, wil alle gezondheidswerkers sensibiliseren over het belang van handhygiëne. De deelname aan deze campagne is vrijwillig en toch kan nu reeds van een succes gesproken worden: 97 procent van de acute ziekenhuizen, 73 procent van de gespecialiseerde en geriatrische zorginstellingen en 69 procent van de psychiatrische ziekenhuizen hebben zich ingeschreven.
De campagne houdt eveneens een studie-element in: de naleving van de voorschriften voor handhygiëne wordt gemeten vóór en na de campagne. Na analyse van de gegevens ontvangen de deelnemende ziekenhuizen een gepersonaliseerde feedback van hun resultaten. Bovendien maakt de registratie van de naleving het mogelijk om de impact van de campagne te evalueren op nationaal niveau.
De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Federaal Platform voor Ziekenhuishygiëne engageren zich om in de toekomst campagnes te blijven voeren met als einddoel het gedrag van alle zorgverstrekkers permanent te beïnvloeden. Dit opdat de zorgverstrekkers hun patiënten kunnen verzekeren: “U bent in goede handen”.

Meer info: Jan Eyckmans, woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, tel. 02/524.90.45, jan.eyckmans@health.fgov.be, https://portal.health.fgov.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen