< Terug naar overzicht

Nieuwe normen leef- en wooncomfort rusthuizen.

De Vlaamse regering keurde op 10 juli een ontwerp van besluit goed dat de nieuwe normen vastlegt waaraan een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, wil met deze aanpassingen het wooncomfort en de leefkwaliteit van de rusthuisbewoners in Vlaanderen verhogen.

Sommige van de huidige erkenningsnormen dateren van 1985 en zijn dus niet meer in overeenstemming met de gangbare realiteit in de meeste rusthuizen. Het verwachtingspatroon van de huidige en toekomstige bewoners is ondertussen sterk gewijzigd. Uiteraard hebben heel wat voorzieningen hun infrastructuur al aangepast aan de maatschappelijke evoluties. Zo kwamen er in veel instellingen leefgroepen en werden er aangepaste afdelingen voor demente bejaarden ingericht. Drie- of vierpersoonskamers komen er niet of nauwelijks bij.

In de nieuwe normering staan er zeer praktische regels over bijvoorbeeld de vereiste vloeroppervlakte van de bewonerskamers. In een bestaand rusthuis zal die minimum 12 en in een nieuw rusthuis minimum 16 m² bedragen, sanitair niet inbegrepen. Elke kamer moet vanaf nu beschikken over een aparte sanitaire cel.

Echt nieuw voor de nog te bouwen rusthuizen is dat er 35 m² totale leefruimte voorzien moet worden per bewoner. De initiatiefnemers kunnen deze ruimte zelf invullen. Zij bepalen zelf de oppervlakte van de kamer (met dus een minimum van 16 m²), de grootte van de zit- en eetruimte en de andere gemeenschappelijke ruimtes.

Bestaande rusthuizen krijgen vijf à tien jaar de tijd om te voldoen aan de nieuwe infrastructuurnormen, afhankelijk van de impact van de noodzakelijke aanpassingswerken.
(Bron: bericht Vlaams minister van Welzijn)

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen