< Terug naar overzicht

Nieuwe opleiding tot referentiepersoon ethiek

De Katholieke Hogeschool Limburg, departement Gezondheidszorg, start met een postgraduaat referentiepersoon Ethiek. Deze tweejarige opleiding wil zorgverleners met interesse voor ethische probleemgebieden in het werkveld, vormen en versterken in hun kritisch denkproces.

Zorgverleners worden geconfronteerd met een gezondheidszorg die steeds complexer wordt, onder meer door de gevolgen van de vergrijzing en de algemene vraag naar meer efficiëntie en flexibiliteit. Meer dan ooit is er op de werkvloer de noodzaak om de ethische dimensie van de zorg ter sprake te brengen.

Ethiek draait immers niet alleen om de grote ethische thema’s zoals euthanasie, abortus of orgaandonatie. In hun dagelijkse omgang met patiënten worden zorgverleners immers voortdurend geconfronteerd met ethische vragen. Deze ethische problemen ter sprake brengen, vraagt moed, denkkaders en een 'taal'. Een referentiepersoon Ethiek kan hierbij binnen een team of een instelling een belangrijke rol vervullen, als aanspreekpunt of drijvende kracht.

In de opleiding tot referentiepersoon Ethiek worden filosofische denkkaders aangereikt, basisbegrippen ethiek bijgebracht en leert men een ethisch stappenplan hanteren. Daarnaast worden cursisten gevormd in communicatievaardigheden vanuit ethische denkkaders en worden groepsdynamische vaardigheden ontwikkeld, die het mogelijk maken om binnen een team of een instelling ethiek meer bespreekbaar te stellen.

De opleiding wordt gespreid over twee academiejaren (2013-2015) op telkens één vrijdag per maand van oktober tot juni.

Meer info per mail naar katrien.ruytjens@khlim.be of joke.lemiengre@khlim.be en ook op de website www.khlim.be/ethiek.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen