< Terug naar overzicht

Nieuwe spoedgevallendienst voor meer tevredenheid patiënten en personeel

De belangrijkste doelstellingen van de verbouwing van de spoedgevallendienst in het Mariaziekenhuis in Overpelt waren de verbetering van de patiënttevredenheid, -vriendelijkheid en -veiligheid maar ook de medewerkerstevredenheid.

Jaarlijks verleent de spoedgevallendienst van het Mariaziekenhuis in Overpelt zorg aan meer dan 21.000 patiënten. Van de patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, komt 45 procent via spoed. Om het comfort en de dienstverlening voor de patiënten te verbeteren, werd de dienst grondig verbouwd.

In de nieuwbouw zijn de werkruimtes groter en comfortabeler, zijn er grotere wachtzalen met een aparte wachtzaal voor kinderen, is er een triageruimte waar de eerste vaststellingen gebeuren en werd de toegang tot de spoedgevallendienst verbeterd. Er is ook een nieuwe aanmeldbalie, apart van de wachtzalen, waar patiënten discreet opgevangen kunnen worden.

Belangrijk in de werking van de vernieuwde spoed is de duidelijke scheiding tussen het ambulante gedeelte (patiënten die na verzorging weer naar huis kunnen) en het opnamegedeelte (patiënten die vermoedelijk worden opgenomen). De ontvangst van patiënten gebeurt volledig gescheiden van het behandelingsproces. Zodra een patiënt uit de wachtzaal binnengeroepen wordt voor behandeling (een spoedverpleegkundige heeft dan al de eerste vaststellingen gedaan in de triagebox), komt hij in de spoedboxen terecht.

Daar is ook een scheiding voorzien: de patiënten die ambulant behandeld kunnen worden, komen in één circuit terecht, en patiënten die vermoedelijk opgenomen worden, of bij wie de onderzoeken of behandeling langer zullen duren, komen in een tweede circuit. Deze circuits van ambulante patiënten en opnamepatiënten verlopen volledig gescheiden.

In de zomermaanden ontvangt de spoeddienst een groot aantal anderstalige bezoekers, veelal vanuit het toerisme in de regio: vijf procent van de patiënten die in juli of augustus op spoed komen, spreekt een andere taal. Daarom is op de signalisatieborden, bij aankomst in het ziekenhuis, de spoedgevallendienst ook in het Frans, Duits en Engels aangegeven.

Bron: Zorgnet Vlaanderen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen