< Terug naar overzicht

Nieuwe ziekenhuisfinanciering

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block stelde onlangs haar plan van aanpak voor een nieuwe ziekenhuisfinanciering voor. Het vertrekpunt voor de hervorming van de ziekenhuisfinanciering zijn de gewijzigde zorgnoden. De sector reageert alvast positief.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft een plan van aanpak voor de hervorming van het ziekenhuislandschap en de ziekenhuisfinanciering uitgewerkt. Daarnaast legt de minister ook een nieuw financieringssysteem op tafel. Het uitgangspunt is dat de reële kosten van de zorg voor de patiënt worden vergoed, maar die zorg moet verantwoord en correct zijn.

Dat de ziekenhuisfinanciering aan hervorming toe is, is al een tijd duidelijk. Elk jaar sluiten meer ziekenhuizen hun eindafrekening in het rood af. Uit de MAHA-studie van Belfius blijkt dat het in 2012 om 28 ziekenhuizen van de 92 gaat en in 2013 al om 40.

Ziekenhuizen zullen de taken moeten verdelen en in netwerken samenwerken. Er zullen drie soorten ziekenhuizen zijn: basisziekenhuizen, referentieziekenhuizen en universitaire ziekenhuizen.

De idee is dat samenwerkende ziekenhuizen kunnen besparen op het aankoopbeleid én op het aantal ziekenhuisbedden. Het geld dat zo vrijkomt, wordt geïnvesteerd in de verpleegkunde, waardoor patiënten een betere zorg krijgen.

Een hervorming van de ziekenhuisfinanciering moet de overconsumptie een halt toeroepen. Voor eenvoudige ingrepen en de bijbehorende nabehandeling, moeten artsen binnenkort een vast bedrag aanrekenen. Nu gebeurt dat nog via een betaling per prestatie, waardoor artsen bij complicaties verschillende keren langs de kassa passeren. Bij meer complexe ingrepen wordt het huidige systeem van betaling per prestatie behouden. Wel wordt het gemoderniseerd: wie kwaliteit levert, zal iets meer krijgen.

De arts behoudt de volledige zeggenschap over zijn loon. Artsen zullen nog steeds over hun afdrachten moeten onderhandelen met de ziekenhuizen. Ook zullen de ziekenhuizen de artsen meer moeten betrekken bij het bestuur van het ziekenhuis.

Bron: De Tijd/De Morgen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen