< Terug naar overzicht

Nood aan nieuwe architecturale concepten in de ouderenzorg

In december 2011 organiseerden minister Vandeurzen, Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen en het VIPA het symposium 'Ruimte voor zorg - zorg voor ruimte'. De sprekers gaven een verfrissende kijk op hoe de ouderenzorg er in de toekomst kan uitzien.

Prognoses voorspellen een nood aan 30.000 extra woongelegenheden in woonzorgcentra tegen 2030. De ruimte in Vlaanderen is echter beperkt. De oplossing ligt dus niet in het voorzien van extra ruimte, maar in het creatief, innoverend en doordacht omgaan met die ruimte. De woon- en leefwensen van de ouderen van nu zijn ook niet meer dezelfde als vroeger en zullen de komende decennia nog sterk veranderen. Daaraan moeten we nu al iets doen met nieuwe architecturale concepten.

Peter Swinnen, Vlaams Bouwmeester, raadt aan om in de toekomst te voorzien in zowel kleinschaligheid als grootschaligheid, en collectief wonen te maximaliseren. Een zorgcampus kan veel verschillende en extra functies huisvesten, maar hoeft er tegelijk niet uit te zien zoals een woonzorgcentrum er vandaag uitziet. Een verzameling van vele kleine woonhuizen dicht bij elkaar kan tegelijk grootschalig én kleinschalig zijn. Hij vraagt beleidsmakers ook te durven stedelijk te programmeren en vindt dat we de markt moeten verplichten haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Gedaan met de kamertjes voor ouderen die maar net aan de normen voldoen om subsidie binnen te rijven.

Ton Venhoeven is Rijksadviseur voor de Infrastructuur in Nederland. Hij ziet een trek naar de stad, voornamelijk omwille van de goede voorzieningen die daar aanwezig zijn. Ouderen willen steeds langer thuis blijven wonen en kiezen voor een woonlocatie dichtbij een zorgcentrum. Evoluties in zorglogistiek en technologie gaan zo snel, dat de gebouwen zich daaraan vlug moeten kunnen aanpassen. Bij het ontwerp moet dus al nagedacht worden over alternatief gebruik.
Het gemiddeld aantal ligdagen in ziekenhuizen daalt de laatste jaren doordat operaties minder ingrijpend worden, en in de toekomst zal dat aantal nog verder dalen. Ziekenhuizen moeten in de toekomst kleiner kunnen worden of gedeeltes van de gebouwen moeten kunnen worden hergebruikt voor andere functies. Venhoeven ziet de zorg ook als een emancipatiemachine: zorgcampussen waar een theater, sociaal restaurant, kinderopvang en een zwembad aan gekoppeld zijn, worden ideale plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dit komt de geestelijke gezondheid en het maatschappelijk weefsel zeker ten goede.

Op het symposium presenteerde verder nog Herwig Teugels zijn visie op de zorg in Brussel, legde Myriam Deloddere het concept van de woonzorgzone in Wervik uit en bracht architect Paul Vermeulen de vermaatschappelijking van de zorg in beeld. Ook flexibel bouwen kwam bij hem naar voren als een aandachtspunt: "De vergrijzing is als een golf: hij komt in alle hevigheid af, maar ebt daarna ook snel weer weg. Zorg ervoor dat je op dat moment alles niet opnieuw hoeft af te breken."

Minister Jo Vandeurzen en Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen lanceren dit voorjaar een oproep om mee na te denken over hoe zorgverlening een volwaardige plaats kan innemen in de ruimtelijke omgeving. Uit inzendingen met innovatieve bouwprojecten worden er vijf gekozen die ondersteuning krijgen. Informatie hierover is samen met de presentaties van de sprekers te vinden op www.vlaamsbouwmeester.be.

Bron: Zorgnet Vlaanderen, Weliswaar

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen