< Terug naar overzicht

Nooit eerder meer startende ondernemers

In 2016 startten een recordaantal Belgen met een eigen onderneming. De dienstensector spant, dankzij de koerierbedrijven, de kroon.

Vorig jaar kwamen er in ons land 89.777 nieuwe ondernemingen bij, een toename met bijna 9 procent en een absoluut record, zo blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon.

Al moeten de cijfers wel genuanceerd worden: als er rekening wordt gehouden met het aantal ondernemingen dat er in 2016 een punt achter zette, bedraagt de nettogroei slechts 2,1 procent. Alle gewesten deelden in de groei, al trekt Vlaanderen het peloton met een stijging van 7,2 procent. Limburg was de absolute groeikampioen met een sprong van 10 procent. In absolute cijfers noteert Antwerpen dan weer de sterkste cijfers.

Dienstensector spant de kroon

Vooral de dienstensector bleek aantrekkelijk. Die trok iets meer dan 34.000 starters aan, waarvan een kleine 30 procent in de vervoerssector. Volgens Graydon gaat het daarin vooral om koerierbedrijven: kleine zelfstandigen die pakjes leveren voor e-commercereuzen als Zalando en Bol.com. Daarnaast trokken ook de vrije beroepen als de advocatuur opnieuw heel wat starters aan.

In het eerste kwartaal van dit jaar tekent Graydon alweer een groei van het aantal starters op, met 4,2 procent in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar, al zijn die cijfers nog voorlopig.

Unizo nuanceert

Unizo-topman Karel Van Eetvelt is tevreden: “2016 is op het eerste gezicht een ‘grand cru’, maar de nettogroei vraagt wel om een nuancering. 2,1 procent is goed, maar we zitten daarmee wel nog altijd maar op de helft van het niveau van voor de crisis. De groei moet zich dus zeker nog verder doorzetten, want ook de ondernemers vergrijzen, dat zien we nu al in de stopzettingscijfers.”

De ondernemersorganisatie ziet daarin een belangrijke taak weggelegd voor de overheid. Zo vraagt de Unizo-topman een lagere belastingdruk, een hervorming van de vennootschapsbelasting, een vermindering van de administratieve rompslomp en een beter zelfstandigenstatuut.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen