< Terug naar overzicht

OCMW Leuven geselecteerd voor Europese Kwaliteitsconferentie in Parijs

Het project Dromen, durven en doen van het OCMW Leuven mag als Vlaamse laureaat deelnemen aan het Europese Kwaliteitscongres in 2008 in Parijs.

Eind november vond het vierde Belgische kwaliteitscongres voor de overheidsdiensten plaats in Brussel. Op het einde van het congres werden de drie Belgische laureaten bekendgemaakt die mogen deelnemen aan de Europese Kwaliteitsconferentie in 2008 in Parijs. Drie sprekers kregen de hoofdprijs:Irène Riabicheff van het ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met ‘De coherentie van managementinitiatieven’.
Fabrice Aerts–Bancken van het ministerie van de Franse Gemeenschap met ‘Een geïntegreerde kwaliteitsaanpak met communicatie als de sleutelactiviteit’.
Tony Hulst van het OCMW Leuven met ‘Vertaling van de organisatiewaarden naar de houding en het gedrag van de medewerkers’.

Het kwaliteitsproject van het OCMW Leuven wordt dus zeker en vast als een inspirerend voorbeeld beschouwd.

Het project startte halverwege 2005. De woon- en zorgcentra van het OCMW Leuven en zijn 486 betrokken medewerkers hadden een zeer ambitieus plan. Ze wilden de naar de senioren gerichte vage waarden concreet maken en verankeren in de manier van werken en denken. Het gaat om waarden zoals respect voor de privacy, waardigheid, het bevorderen van de inspraak, de autonomie van een bewoner en dies meer. Het project werd Dromen, durven, doen gedoopt.

Elke medewerker (poetsvrouw, verpleegkundige, verzorgende, arts, directeur,…) werd betrokken. Het resultaat was een lijst van cruciale, ambitieuze en haalbare aandachtspunten. Een waaier van activiteiten werd georganiseerd, steeds op basis van twee constanten:Opruimen van hinderpalen die de uitvoering belemmeren.
Op een positief motiverende wijze vertrouwen opbouwen bij de medewerkers.De inspanningen loonden. Dat blijkt uit de algemene bewonersbevraging, waarop 243 van de 542 bewoners reageerden. De bewoners kregen de vraag of de medewerkers wel degelijk de geselecteerde kritische aandachtspunten naleefden. Gemiddeld 56% van de bewoners antwoordde altijd. Vermeerderd met de meestal-antwoorden komt men aan 89%.

Het project loopt intussen door en kreeg omwille van zijn eenvoud en zijn mensgerichte aanpak al heel wat fijne reacties van andere OCMW’s en overheden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen