< Terug naar overzicht

Onderzoek over werklast op verpleegkundige afdeling bekroond

De Prijs Magda Dierendonck, die ieder jaar een patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek ten voordele van de verpleegkundige praktijk bekroont, werd toegekend aan Dries Myny.

Myny is verbonden aan het UZ Gent en heeft doctoraatsonderzoek verricht naar de werklast op een verpleegkundige afdeling. Als deze werklast kan worden gemeten, zijn er diverse toepassingen in de praktijk mogelijk. Bijvoorbeeld de toekenning van mobiele equipes aan een afdeling met veel werklast of een efficiënter HR-beleid.

"Ziekenhuizen zijn verplicht om voor hun financiering de verpleegkundige gegevens – minimale ziekenhuisgegevens of VG-MZG – door te geven", legt Dries Myny uit. "De vraag om meer te kunnen doen met deze gegevens, is groot. Ik ben nagegaan of de standaardtijden die we hiervoor eerder hadden ontwikkeld, een basis kunnen vormen voor het meten van de werklast op een verpleegkundige afdeling. Dat blijkt zo te zijn. Om echter een meer correcte inschatting te maken, moet onder meer ook de functionele status van de patiënten, de aanwezigheid van administratieve ondersteuning of het aantal complexe patiënten per afdeling in overweging worden genomen."

Een praktisch instrument dat hiervoor kan worden gebruikt, is nu de volgende stap om uit te werken. Tal van zorginstellingen en ook de overheid hebben al interesse getoond voor het onderzoek.

Myny is heel blij met de toekenning van de prijs: "Ik was bijzonder verrast, maar ook fier om deze toch wel prestigieuze prijs binnen de verpleegkunde te winnen. Het is zeker een eer om uit 24 sterke inzendingen verkozen te worden." Met de prijs gaat de laureaat onder meer een cursus volgen tijdens het IIE-congres in Orlando.

Bron: NVKVV

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen