< Terug naar overzicht

Onkelinx lanceert medisch strijdplan

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft een zespuntenplan klaar dat zij nog deze legislatuur wil realiseren. Haar doelstelling: de patiënt meer bescherming bieden.

1. Erkenning voor osteopaten


Onkelinx wil deze maand nog haar plannen voor een osteopatenerkenning door het parlement duwen. Bedoeling is om charlatans uit de sector te halen. Ook kruidkundigen en acupuncturisten mogen zich nu osteopaat noemen. Daarom is er een nood aan een verplichte opleiding, vindt de minister.

2. Snellere schorsing handtastelijke artsen


Artsen die zoals psychiater Walter Vandereycken de grens overschrijden met hun patiënt, moeten sneller tijdelijk op non-actief worden gezet. Een spoedprocedure moet vermijden dat de artsen nog jaren aan de slag kunnen blijven, terwijl klachten tegen hen worden behandeld. Het plan komt in oktober al op tafel bij de ministerraad.

3. Wettelijk kader voor e-sigaret


Er moet een wettelijk kader komen voor de elektronische sigaret. Onkelinx bestempelt de e-sigaret als een 'potentieel gevaar' omdat ze vaak evengoed nicotine bevat. Ook is er een onderzoek besteld bij de Hoge Gezondheidsraad naar de mogelijke gevaren van het vervangend rookmiddel.

4. Spoedprocedure voor innovatieve geneesmiddelen


De procedure voor innovatieve geneesmiddelen moet versneld worden. Dat zal Onkelinx deze maand nog aankaarten in het parlement. Nu duurt het ruim twee jaar voor een medicijn voor een levensbedreigende ziekte de lange weg van terugbetaling en registratie heeft doorlopen. Farmabedrijven zijn in zo'n spoedprocedure ook verplicht om hun product gratis ter beschikking te stellen van de patiënt.

5. Transparantere ziekenhuistarieven


Te veel patiënten schrikken na hun ziekenhuisopname van hun factuur. Onkelinx zit daarom samen met artsen, ziekenhuizen en ziekenfondsen om de tarieven van ziekenhuizen transparanter te maken. Er moet een algemene standaard komen, een opstapje naar een 'offerte voor zorg', zodat de patiënt weet wat hij kan verwachten. Ook moet vooraf duidelijk worden gemaakt welke arts welke extra supplementen mag aanrekenen.

6. Eén miljoen euro voor noodoproepen


Om de huisartsen te ontlasten moeten hoogdringende noodoproepen beter gefilterd worden van de consultaties die makkelijk een dag kunnen wachten. Een investering van één miljoen euro moet een pilootproject met zo'n filter uitbreiden naar heel Vlaanderen.

Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen