< Terug naar overzicht

Onkelinx wil contingentering voor sommige artsen afschaffen

Federaal minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) wil de contingentering afschaffen bij bepaalde medische specialisaties waar tekorten zijn. Het gaat bijvoorbeeld om huisartsgeneeskunde, kinderpsychiatrie, acute geneeskunde en geriatrie.

Eerder raakte bekend dat de planningscommissie Medisch Aanbod aan voorstellen werkt rond het tekort in bepaalde disciplines. Een van de aanbevelingen zou erop neerkomen dat bepaalde medische daden worden toevertrouwd aan verpleegkundigen, zoals bijvoorbeeld de opvolging van chronische patiƫnten of inentingen.

"Ik wil het probleem van het ene beroep niet oplossen door een ander ermee te overladen", reageert de PS-minister. "Een alternatief voorstel lijkt me intelligenter, zowel voor de huisarts als voor andere specialismen. Het gaat om het compleet herzien van het planningssysteem en de contingentering af te schaffen voor de specialismen waar tekorten bestaan. Dat zou de aantrekkelijkheid vergroten."

Maar zo simpel is de oplossing helaas niet. Aan Franstalige zijde kan dit werken. Daar heeft men immers nooit een toelatingsproef willen organiseren voor het artsenberoep en heeft men in stilte bijna elk jaar te veel artsen laten afstuderen, vooral specialisten. Daar kan men dus rustig en voortaan openlijk mee doorgaan als het 'teveel' vanaf het zevende jaar wordt gekanaliseerd naar de specialismen met tekorten, waaronder de huisartsen.

Aan Vlaamse kant zal dit veel moeilijker zijn. Daar heeft men in de jaren negentig wel een toelatingsproef ingevoerd, waardoor veel minder studenten aan de opleiding beginnen. Zo is er na het zesde jaar geen overschot meer dat men kan kanaliseren naar beroepen met tekorten. Voor Vlaanderen lost dit het probleem dus voorlopig nog niet op.

Bron: De Morgen, De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen