< Terug naar overzicht

Onkelinx wil komaf maken met ereloonsupplementen tweepersoonskamers

Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil de ereloonsupplementen voor tweepersoonskamers afschaffen. Artsen rekenen nog te vaak excessieve tarieven aan, wat volgens de minister de toegang tot de ziekenzorg in het gedrang brengt.

Minister Laurette Onkelinx legde aan de ministerraad een wetsontwerp voor over de betere toegankelijkheid van de ziekenzorg. "Blijkt dat veel mensen zich niet laten verzorgen omdat het te duur is, terwijl dat toch een absoluut recht is", aldus Onkelinx. "Onze ziekenzorg is een van de allerbeste ter wereld, en ik wil dat graag zo houden." Daarom wil ze de ereloonsupplementen voor tweepersoonskamers aanpakken. Eerder gebeurde dit al bij de vierpersoonskamers.

Uit onderzoek van het kabinet Volksgezondheid blijkt dat er in 20 van de 129 ziekenhuizen en 67 psychiatrische instellingen nog steeds torenhoge ereloonsupplementen van kracht zijn. Supplementen van 100 en 200 procent zijn geen uitzondering. Het gemiddelde ereloonsupplement in een tweepersoonskamer bedraagt 48 euro.

Wanneer de ereloonsupplementen voor tweepersoonskamers verleden tijd zullen zijn, kan Onkelinx nog niet zeggen omdat niet alle politieke partijen voorstander zijn. "Sommige van onze partners zeggen dat patiƫnten een hospitalisatieverzekering moeten hebben, maar niet iedereen heeft die, want de premies zijn vaak zeer hoog", volgens de minister.

Bron: De Standaard, De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen