< Terug naar overzicht

Openbare sector weert met succes de sigaret

Bijna alle ACV-afgevaardigden uit 124 openbare besturen stellen dat op hun werk een rookverbod werd afgekondigd. De publieke instellingen zorgen vaker voor begeleidende maatregelen (40%) om het roken te stoppen dan priv?-bedrijven (16%). In overheidsbedrijven zijn ook minder rooklokalen.

De publieke instellingen ontmoedigen het roken meer dan de private ondernemingen, die Securex in een eerdere enquête al naar hun rookstopbeleid polste. Niet meer dan 28% van de vakbondsmilitanten uit de openbare sector zei dat er in hun instelling een apart rooklokaal was. In vele gevallen werd dat lokaal op 1 januari gesloten. In de private sector hebben nog vier op tien ondernemingen een rookruimte.

De publieke instellingen (75%) leveren ook inspanningen om het rookverbod aan bezoekers bekend te maken. Ze gebruiken daarvoor pictogrammen, stickers en affiches. De bekendmaking is bij wet verplicht. Het overleg met de vakboden kan wel beter, stellen de ACV-militanten. Eén op twee respondenten zegt dat er overleg is geweest met de vakbonden over de globale rookproblematiek en over de invoering van het verbod, maar over de toegang tot het rooklokaal tijdens de werkuren zijn met de vakbond maar zelden (16%) duidelijke afspraken gemaakt. Nochtans is ook dit overleg wettelijk verplicht.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen