< Terug naar overzicht

Openstaande vacatures in ziekenhuizen teruggelopen

Het aantal openstaande vacatures in de ziekenhuizen is sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de werkgeversfederatie voor de social-profitondernemingen Verso verzamelde.

Tot voor kort steeg het aantal vacatures dat de VDAB binnenkreeg vanuit de ziekenhuizen voor verpleegkundigen jaar na jaar, maar nu is er een forse terugval met bijna de helft.

De voornaamste reden voor de daling is wellicht dat er veel meer jongeren verpleegkunde studeren en na hun stage meteen aan de slag kunnen. De ziekenhuizen krijgen de openstaande jobs dus gemakkelijker ingevuld. Ze zijn door regeringsbesparingen bovendien gedwongen om te snoeien in hun kosten en zijn daarom geneigd om minder snel personeel in dienst te nemen of te vervangen.

Toch blijven verpleegkundigen erg gewild op de arbeidsmarkt, ook omdat hun oudere collega's vanaf volgend jaar massaal met pensioen gaan.

Ondanks de daling van het aantal vacatures in de gezondheidszorg (-51 procent), maar ook in de sectoren ontspanning, sport en cultuur (-22,8 procent ), is de Vlaamse werkgelegenheid in de social profit vorig jaar gestegen met 3,1 procent volgens Verso. Tussen 2010 en 2011 groeide de tewerkstelling nog met 3,8 procent. Vooral in de sector van de beschutte en sociale werkplaatsen (+1,3 procent tegenover +4,4 procent in 2011) en sectoren waar er flink bespaard is, zoals de socioculturele sector (+1,8 procent tegenover +4,3 procent), tonen cijfers van de RSZ een groeivertraging.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen