< Terug naar overzicht

Overheid onderschat ziekenhuisbacterie

Het nationaal plan tegen gevaarlijke ziekenhuisbacteriën zet in op een betere samenwerking in de zorgsector en meer campagnes. Preventie en sensibilisering volstaan echter niet. Het plan laat ziekenhuizen waar overmatig veel infecties voorkomen ongemoeid, aldus De Standaard.

Er sterven naar schatting jaarlijks zo'n 2500 personen door een infectie die ze hebben opgelopen in het ziekenhuis. De jongste jaren is het aantal infecties niet gedaald. Ze worden zelfs gevaarlijker, omdat de kiemen almaar beter opgewassen zijn tegen krachtige medicatie. Er is nu een nationaal plan tegen de multiresistente organismen.

Van een optreden tegen artsen en verpleegkundigen die niet hun best doen om de multiresistente bacteriën in bedwang te houden, is echter geen sprake. Nochtans geven zorgverleners door hun slechte handhygiëne kiemen van patiënt tot patiënt door. Het overdreven vaak voorschrijven van antibiotica werkt bovendien de vorming van multiresistente bacteriën in de hand.

"Toch roept de overheid de ziekenhuizen die het slecht doen, niet ter verantwoording", zegt Herman Goossens, professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen. "Gevaarlijke kiemen zoals de cpe-bacterie, die antibiotica kan afbreken, rukken er intussen wel op. Het nationaal plan gaat dus niet ver genoeg."

Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van de ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen, ziet wel iets in Goossens' logica. "Al mag je niet onderschatten hoe moeilijk het is voor ziekenhuisdirecties om de artsen iets op te leggen. Het ligt alleen al juridisch moeilijk omdat artsen zelfstandigen zijn", zegt Degadt.

Lieven Annemans, professor gezondheidseconomie aan de Universiteit Gent, denkt dat een financiële prikkel het gedrag van de ziekenhuizen en artsen wel kan verbeteren.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen