< Terug naar overzicht

Overheidspersoneel betaalt voor overgewicht

Werknemers van de Amerikaanse staat Alabama die kampen met overgewicht, krijgen tot 2010 om af te slanken. Lukt hen dat niet, dan moeten ze per maand 25 dollar extra betalen voor hun ziektekostenverzekering.

Vanaf 2009 zal het overheidspersoneel van de Amerikaanse staat Alabama aan verscheidene medische onderzoeken onderworpen worden, onder andere een test rond de body mass index (de verhouding tussen lengte en gewicht). Wie met overgewicht kampt, een te hoge bloeddruk of te veel cholesterol heeft, zal vanaf januari 2011 maandelijks 25 dollar meer moeten betalen voor zijn ziektekostenverzekering. Tenzij ze tegen die datum hun gezondheidsprobleem aangepakt hebben: als de werknemers binnen het jaar een gratis gezondheidsscan laten doen, de adviezen van artsen opvolgen en erin slagen af te vallen, wordt hun gewicht hen niet aangerekend.

Deze nieuwe en opmerkelijke regel geldt voor de meer dan 37.000 ambtenaren van de staat. Alabama is de eerste staat die deze ‘fat tax’ invoert en aldus gebruik maakt van strafmaatregelen op werknemers slanker te maken. De werknemersvakbond is van mening dat het plan niet ontworpen is om werknemers te straffen. Nu al betalen rokende werknemers die niet wensen te stoppen, er al maandelijks extra geld aan hun zorgverzekeraar. Dit bedrag verhoogt overigens van 24 dollar naar 25 dollar per maand.
Meer dan 30% van de inwoners van Alabama kampt met ziekelijk overgewicht of obesitas. Een handjevol andere staten beloont werknemers die zichzelf een gezondere leefstijl aanmeten.

Bron: P&O Actueel, Los Angeles Times


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen