< Terug naar overzicht

Palliatieve sector smeekt om meer middelen

De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (FPZV) dringt aan op meer overheidsmiddelen. Ondanks de sterk toegenomen zorgvraag moet de sector het nog steeds doen met dezelfde personeelsomkadering als tien jaar geleden, wat onhoudbaar is.

Het is precies tien jaar dat de wet op palliatieve zorg werd ingevoerd, waarmee de overheid middelen uittrok voor een stevige fundering van deze zorg. In Vlaanderen zijn er momenteel 15 ondersteunende netwerken operationeel, met een multidisciplinaire thuiszorgequipe. Elk ziekenhuis heeft zijn palliatief supportteam en elk woonzorgcentrum zijn palliatief referent. Daarnaast zijn er momenteel nog 5 palliatieve dagcentra en 29 zorgeenheden operationeel.

Uit cijfers die FPZV-ondervoorzitter Gert Huysmans bekendmaakte, blijkt dat in Vlaanderen dagelijks 6000 tot 12.000 patiƫnten palliatieve zorg nodig hebben. In 2011 werd de helft van de 45.000 niet-plotse overlijdens ondersteund door gespecialiseerde palliatieve zorg. In totaal ging het om 38.910 begeleidingen (soms meerdere per persoon) waarvan 7748 door thuiszorgploegen, 6467 in woonzorgcentra, 3695 in palliatieve eenheden en 21.000 in ziekenhuizen.

Huysmans wijst er tevens op dat de vraag naar palliatieve verzorging sterk toeneemt. Naast de veroudering van de bevolking is ook de doelgroep verbreed, van kankerpatiƫnten naar andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld chronisch long- en hartlijden of dementie. Er wordt ook meer dan voorheen al palliatieve zorg opgestart nog voor de terminale fase aanvangt. Palliatieve verzorgers zijn ook betrokken bij informatie- en zorgnoden rond medisch begeleid sterven en euthanasie, wat een zeer tijdsintensieve activiteit is.

Maar de overheidsfinanciering, zowel federaal (RIZIV) als regionaal, volgde die toegenomen vraag niet. Al in 2008 werd door de Federale Evaluatiecel Palliatieve Zorg een noodzakelijke stijging van het budget met 25 procent vooropgesteld, maar hiervan is nog maar een vierde gerealiseerd.

Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen