< Terug naar overzicht

Pensioenlast is strop om hals van openbare ziekenhuizen

Openbare en ex-openbare ziekenhuizen dreigen gewurgd te worden door de pensioenlast van hun vastbenoemd personeel. Voor enkele openbare en ex-openbare ziekenhuizen dreigt daardoor het faillissement.

De pensioenkas van de gemeenten (RSZPPO) vraagt die ziekenhuizen te betalen voor de pensioenen van hun vroegere vastbenoemde werknemers. Voor een klein ziekenhuis als AZ Oudenaarde kost dat 1 à 1,5 miljoen euro per jaar extra; voor een groter als Jan Palfijn in Gent zelfs 2 tot 3,5 miljoen euro. Dat geld hebben ze niet. Ze komen zo in de rode cijfers en mogelijk zelfs erger, berekende CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer. Hij vindt dat de zaak op de tafel van de regeringsonderhandelingen moet komen. Daarvoor ijvert Icuro, de koepel van die ziekenhuizen, al lang.

In Vlaanderen werven ook de openbare ziekenhuizen en zeker de ex-openbare ziekenhuizen die intussen gefuseerd zijn met privéziekenhuizen, geen vastbenoemde krachten meer aan. Hun medewerkers hebben zoals die van de privéziekenhuizen, een gewoon arbeidscontract.

Ze betalen daarvoor bijdragen aan de RSZ van de privésector en betalen geen bijdragen meer aan de RSZPPO, de socialezekerheids- en pensioenkas van het gemeentelijk vastbenoemd personeel. Die kas betaalt dus veel pensioenen van vroegere werknemers, maar ontvangt nauwelijks nog bijdragen. Om zichzelf te redden, besliste ze van werkgevers die geen bijdragen meer betalen, haar uitgaven voor de pensioenen van hun ex-personeel terug te eisen.

Logisch, maar dit is een strop voor die ziekenhuizen. Die vragen extra geld aan minister van Sociale Zaken Onkelinx (PS), maar die wil dit enkel geven als ze opnieuw personeel vast benoemen. En dat willen de ziekenhuizen niet meer.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen