< Terug naar overzicht

Personeel in welzijnssector vergrijst in sneltempo

Het aantal jobs in de welzijnssector steeg de voorbije vijf jaar met 8,3 procent. De social-profitsector ziet daarnaast zijn personeelsbestand vergrijzen. Net geen 30 procent van de werknemers zijn vijftigplussers.

Uit een bevraging van het Vlaams Welzijnsverbond bij 189 werkgevers, samen goed voor bijna de helft van de jobs in de sectoren personen met een handicap, kinderopvang, jeugdhulp en gezinsondersteuning, steeg het aantal jobs in de welzijnssector met 8,3 procent de afgelopen vijf jaar. In 2014 stelt de Vlaamse welzijnssector bijna 21.000 werknemers of 47 procent van de totale tewerkstelling in de paritaire comités 319 en 331.

Hoewel de welzijnssector nog iets jonger is dan de social profit in zijn geheel, vergrijst het personeelsbestand. De cijfers die Verso verzamelt op haar website, geven een verhouding van 29,9 procent vijftigplussers, terwijl dit voor de welzijnssectoren nauwellijks lager ligt, namelijk 29,5 procent. Vooral de kinderzorg blijkt met een gemiddelde leeftijd van 37,9 jaar verantwoordelijk voor deze ‘verjonging’. Ter vergelijking: het gemiddelde op de Vlaamse arbeidsmarkt bedraagt 26,9 procent.

Andere uitdagingen voor de welzijnssectoren en bij uitbreiding de hele social profit zijn het hoge aandeel deeltijds werkenden en het grote verloop.

De publicatie ‘Personeel in welzijn doorgelicht’ is terug te vinden op de website van het Vlaams Welzijnsverbond: www.vlaamswelzijnsverbond.be

Bron: Vlaams Welzijnsverbond/Verso

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen