< Terug naar overzicht

Poolse metselaar welkom, schilder nog niet

Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft een lijst met 113 knelpuntberoepen opgesteld die werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten vanaf 1 juni mogen invullen. De lijst kwam tot stand na overleg tussen vakbonden en werkgevers. “Ik heb enkel de beroepen weerhouden waarover de sociale partners het eens waren”, zegt de minister. Op de lijst staan onder meer metselaars en stukadoors, maar geen schilders.

De federale regering moet volgens een EU-richtlijn voor 1 mei laten weten of het haar landsgrenzen al openstelt voor werknemers uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten. Op vraag van de socialisten houdt ze de deur voorlopig dicht. Wel werd in een compromis van eind februari beslist een uitzondering te maken voor de zogenaamde knelpuntberoepen. Dit betekent dat de Oost-Europeanen al vanaf 1 juni welkom zijn om jobs in te vullen waarvoor werkgevers onvoldoende personeel vinden. Op termijn gaan de grenzen sowieso onbeperkt open.

De regering-Verhofstadt krijgt nu drie afzonderlijke lijsten met knelpuntberoepen binnen: van het Vlaamse, Waalse en Brusselse Gewest. Naar verwachting zal ze de drie lijsten vrijdag onveranderd overmaken aan de Europese Commissie. Op de Vlaamse lijst staan onder meer ingenieurs, informatici, tekenaars, accountants, metselaars, loodgieters, stukadoors, dakbewerkers, schrijnwerkers, bakkers, beenhouwers, boekhouders, verpleegkundigen, lassers en vrachtwagenchauffeurs. De volledige lijst is te raadplegen op www.vandenbroucke.be.

Vandenbroucke benadrukt dat intussen de inspanningen voor de creatie van werkgelegenheid voor Belgen worden voortgezet. Hij zegt te blijven investeren in vorming en opleiding. De werkgeversorganisaties Voka en Unizo noemen de lijst “een grote stap voorwaarts” en over de exacte samenstelling ervan zeggen ze “de beslissing van Vandenbroucke te respecteren”. Karel Van Eetvelt (Unizo) zegt zelfs: “Het maakt werkgevers niet uit door wie hun vacatures worden ingevuld, Belgen of Oost-Europeanen, als ze maar worden ingevuld.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen