< Terug naar overzicht

Projectoproep interculturele communicatie zorg

In de zorgsector treden diverse nationaliteiten met elkaar in contact. Taalverschillen kunnen daarbij een vlotte communicatie in de weg staan. Erasmushogeschool Brussel wil een oplossing bieden via een IWT-TETRA projectvoorstel.

De zorgsector krijgt meer en meer te maken met een publiek voor wie taal vaak een barrière is om een boodschap duidelijk over te brengen of om de boodschap van de hulpverlener of zorgverstrekker voldoende te begrijpen. In het kader van een IWT-TETRA projectvoorstel zal Erasmushogesschool Brussel, in samenwerking met enkele partners, een toepassing ontwikkelen die de interculturele communicatie tussen een zorgverstrekker en een zorgbehoevende moet ondersteunen.

Gebruikers van deze toepassing zijn de zorgverstrekkers in de verschillende sectoren, interculturele bemiddelaars in ziekenhuizen, sociale tolkendiensten en dergelijke meer.

De toepassing toont een grafische voorstelling van de essentiële terminologie in de twee talen die de zorgverstrekker (en/of intercultureel bemiddelaar) nodig heeft tijdens een conversatie met een zorgbehoevende. Vanuit deze voorstelling kunnen ook links gelegd worden met externe informatie die voor de zorgbehoevende als relevant wordt beschouwd, zoals bijvoorbeeld richtlijnen, medische bijsluiters, informatiebrochures, organisaties, enz.

De databank wordt dynamisch, zodat vlot nieuwe data kunnen worden toegevoegd. Voor het project gaat de hogeschool een samenwerking aan met Xios Hogeschool, die een module zal ontwerpen zodat de technologie ook via mobiele applicaties kan worden toegepast.

De initiatiefnemers zijn voor de opzet van een gebruikersgroep nog op zoek naar geïnteresseerde Vlaamse social-profitorganisaties die de noden van de doelgroep in kaart brengen. Zij moeten bereid zijn om samen 7,5 procent van de projectkosten met private middelen te financieren in een cofinanciering. De overige 92,5 procent wordt gefinancierd met overheidsmiddelen. De totale projectkost wordt geschat op 350.000 euro.

Bron: Zorgnet Vlaanderen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen