< Terug naar overzicht

Psychometrische testen zitten in de lift

Het gebruik van persoonlijkheids- en bekwaamheidstesten in bedrijven is de afgelopen vijf jaar bij 22% van de ondernemingen substantieel toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse The Test Agency Hogrefe bij de zogenaamde FTSE 100-ondernemingen. Niet minder dan 81% van deze bedrijven werkt met psychometrische testen. Helaas blijft de informatie die uit de testen voorkomt onderbenut.

FTSE is een wereldwijd databureau met cliënten in meer dan 77 landen. Zijn enige doelstelling is de vergaring en het management van indexen en bedrijfscijfers waarmee de klanten rekening kunnen houden in hun beleid. Het meest gekend is de FTSE 100, een verzameling van 100 bedrijven waaruit het bureau na studie op systematische wijze indexen detecteert. Een survey bij deze FTSE 100 leert dat het gebruik van psychometrische testen de jongste jaren sterk toeneemt: 81% van de organisaties zegt een of andere vorm van psychometrische testen te gebruiken, 22% zegt dat het gebruik ervan in de voorbije 5 jaar substantieel is toegenomen.


Psychometrische testen meten voornamelijk persoonlijkheid (werkstijl, motivatie) of bekwaamheid (intelligentie, leerpotentieel). Van de FTSE 100-ondernemingen zeggen er 76 dat ze beide aspecten meten. Wie het bij één vorm van testen houdt, kiest het vaakst voor persoonlijkheidsproeven. Psychologische testen worden voornamelijk gebruikt bij selectie (95%) maar ook als instrument bij de persoonlijke ontwikkeling of bij loopbaanbegeleiding en promotie van het al aanwezige personeel. De helft van de ondernemingen (51%) past ze toe voor beide doeleinden.


Erg jammer is het dat geen enkel bedrijf van de 44% ondernemingen die de psychometrie enkel voor selectie aanwenden, na de selectie de informatie over het nieuwe persoonslid die uit de test naar boven komt, opnieuw bekijkt. Een schat aan gegevens wordt in de vuilnisbak gekieperd. Men laat de kans liggen om sterke punten van de medewerker te benutten of zwakke punten uit de test bij te schaven. Meer informatie over persoonlijkheidstesten vindt u in de HR Square-edities 26 (augustus 2005) en 27 (september 2005).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen