< Terug naar overzicht

Recordaantal studenten verpleegkunde

Het aantal studenten voor verpleegkunde is nog nooit zo hoog geweest, noch in absolute, noch in relatieve cijfers. Dit jaar volgen 6750 eerstejaars een opleiding verpleegkunde in Vlaanderen.

In het hoger beroepsonderwijs zitten nu 2880 eerstejaars, tegen 2500 vorig jaar. In de bacheloropleidingen gaat het om 3870 leerlingen. Dat is een groei met 7,5 procent op jaarbasis.

Relatief gezien kiest nu 1 op de 12 achttienjarigen voor verpleegkunde, tegen 1 op 20 in het verleden. Opvallend is ook dat meer dan één op de zes eerstejaars personen zijn die op latere leeftijd de studies aanvatten. Zij kiezen ervoor zich via de VDAB, met behoud van hun uitkering, te heroriënteren of bij te scholen.

Lon Holtzer, zorgambassadeur van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, ontkent in de krant 'De Morgen' dat de stijging een reden kan zijn om de campagne voor de zorgberoepen stop te zetten. "De cijfers moeten nog omhoog. De komende jaren zijn tienduizenden nieuwe zorgverleners nodig: er komen jobs bij door de vergrijzing en er gaan veel meer zorgverleners op pensioen dan er afstuderen", zo klinkt het.

De ziekenhuizen kijken vooral bang naar de jaren 2014 en 2015. Dan gaan veel verpleegkundigen op pensioen en tegen die tijd begint ook het aantal 18-jarigen te dalen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen