< Terug naar overzicht

Reorganisatie eerstelijnszorg goedgekeurd

De Vlaamse regering keurde het voorstel goed van Vlaams minister van Volksgezondheid Steven Vanackere (CD&V) om de organisatie van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen grondig te hervormen.

Vanaf 1 januari 2010 wordt er gestart met vijftien nieuwe Samenwerkingsinitiatieven Eerstelijnsgezondheidszorg. Deze SEL's moeten de samenwerking bevorderen tussen de zorgverstrekkers in de eerste lijn (artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, apothekers en verzorgenden) en multidisciplinaire zorgtrajecten opstarten. Daardoor krijgt de onderlinge communicatie tussen de verschillende partners een nieuw draagvlak.
Op termijn moet er een zorgplanning komen, zodat het voor iedereen duidelijk wordt welke taak door wie en wanneer wordt verricht. Zo zou de zorgverlening meer op maat van de patiënt komen. Ook de elektronische zorgplanning, het e-zorgplan, wordt gepromoot.
De ziekenhuizen krijgen ook een door de Vlaamse overheid erkende gesprekspartner die per zorgregio de zorgverstrekkers, de verenigingen van mantelzorgers en patiënten, en de vrijwilligersorganisaties uit de eerste lijn vertegenwoordigt. Zo kunnen de verschillende partners voor een vlottere overgang zorgen bij het opname- en ontslagbeleid.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen