< Terug naar overzicht

Risico op kanker na nachtdiensten onduidelijk

Verontrustende berichten over een verhoogde kans op borstkanker bij vrouwen die regelmatig nachtdiensten doen, blijken voorbarig. Het is immers wetenschappelijk moeilijk aantoonbaar dat het risico inderdaad door nachtwerk wordt veroorzaakt.

De FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging), die zeventien vakbonden overkoepelt, riep leden met borstkanker op zich te melden als ze minstens tien jaar nachtdiensten hebben gedraaid. De Nederlandse vakbond doet dit in navolging van Denemarken, waar al tien verpleegkundigen om deze reden een schadevergoeding kregen. De FNV wil richtlijnen die het aantal uren nachtdienst aan banden leggen.

Nederlandse deskundigen reageren verdeeld op het initiatief. In het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam vinden ze het nieuws voorbarig, want wetenschappelijk staat niet met zekerheid vast dat nachtwerk borstkanker veroorzaakt. Dick Heederik, hoogleraar Gezondheidsrisicoanalyse aan de Universiteit Utrecht, vindt het dan weer te gemakkelijk om het verband tussen nachtdienst en borstkanker zo weg te redeneren. "De ziekte komt zo vaak voor, dat het al snel aantikt", volgens hem.

Monique Frings-Dresen, hoogleraar Arbeidsgezondheidskunde in het AMC/Coronel Instituut voor arbeid en gezondheid in Amsterdam, werkte in 2006 mee aan een rapport dat de Gezondheidsraad aan het probleem wijdde. Ook zij relativeert het gevaar: "Het verhoogde risico treedt pas op bij personen die twintig tot dertig jaar achtereen nachtarbeid hebben verricht."

De Gezondheidsraad concludeerde in 2006 dat vrouwen na twintig tot dertig jaar nachtdienst anderhalf keer zoveel kans op borstkanker hadden als normaal. Dat getal was volgens de hoogleraar echter met grote onzekerheid omgeven, omdat in veel onderzoek slecht was geregistreerd hoeveel uur de deelneemsters ’s nachts hadden gewerkt. Het lijkt haar daarom lastig om richtlijnen op te stellen op basis van de wetenschap, en al helemaal om schadevergoedingen los te peuteren.

Een mogelijke oorzaak is het verminderde effect van het hormoon melatonine. Dit hormoon reguleert het slaap-waak ritme en wordt minder aangemaakt bij mensen die nachtarbeid doen. Het wachten is nu op een rapport van het kankeronderzoekcentrum van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat in de zomer zal verschijnen.

Bron: Trouw, Personeelsnet, Nursing

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen