< Terug naar overzicht

Riziv wil overleggen over financiering verzorgend personeel in woon- en zorgcentra

Binnenkort overlegt het Riziv met organisaties van woon- en zorgcentra over de afstemming van de financiering voor geneeskundige verzorging op kwalificatievereisten.

Sinds 2006 bestaat het beroep van zorgkundige met een eigen registratienummer. Sindsdien liggen de verpleegkundige handelingen vast die in woon- en zorgcentra door verpleegkundigen kunnen gedelegeerd worden aan enkel die zorgkundigen. Eten geven aan de ouderen is een van die zorghandelingen.

"Verzorgende personeelsleden die nog niet de specifieke kwalificatie van zorgkundige hebben en werken in een woon- en zorgcentrum mogen dergelijke handelingen niet uitvoeren. Zij mogen wel ingezet worden in een enkele andere activiteiten van het dagelijks leven", aldus het Riziv.

Rusthuisdirecties klaagden het wegvallen van de subsidies aan voor honderden personeelsleden in woon- en zorgcentra, omdat ze niet erkend zijn als zorgkundige. De rusthuizen vrezen dat de maatregel het personeelstekort in de sector nog dreigt te verhogen, doordat de norm bijkomende schaarste zou scheppen.

Momenteel zijn al 39.924 zorgkundigen geregistreerd. Het Riziv raamt dat 3776 verzorgende personeelsleden zonder registratie als zorgkundige actief zijn. Het Riziv contacteerde via de woon- en zorgcentra die personeelsleden en vestigde hun aandacht op de mogelijkheden die er bestaan om als zorgkundige te worden geregistreerd: 1101 van hen zouden automatisch zorgkundige kunnen worden, 891 moeten eerst een opleiding van 120 uren volgen en 1784 moeten een bijkomend jaar opleiding volgen of een verkort traject, indien dit is voorzien door de bevoegde Gemeenschap of het Gewest.

Bron: Riziv, De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen