< Terug naar overzicht

Ruim helft Vlaamse spoeddiensten onderbemand

Vlaanderen kampt met een nijpend tekort aan spoedartsen: in 30 van de 56 Vlaamse ziekenhuizen zijn de spoeddiensten onderbemand. Dat blijkt uit de verslagen van de Zorginspectie, die De Standaard opvroeg als basis voor de artikelenreeks 'Het ziekenhuisrapport'.

De beroepsvereniging van de urgentieartsen schat dat meer dan 100 vacatures niet ingevuld geraken. Door het personeelstekort valt in meer dan een derde van de ziekenhuizen de permanentie soms terug op verpleegkundigen of op jonge artsen die nog maar één of twee jaar afgestudeerd zijn.

In veel ziekenhuizen moeten patiënten door het tekort aan spoedartsen lang wachten. Volgens de inspectieverslagen is dat in 21 van de 56 ziekenhuizen het geval. Om de gaten in de diensten te vullen, schakelen sommige ziekenhuizen nu zelfs headhunters in.

De inspectieverslagen bevestigen ook dat niet zozeer de patiënten het slachtoffer zijn van de situatie, wel de artsen en verpleegkundigen. In 20 ziekenhuizen klagen artsen of verpleegkundigen over een hoge werkdruk.

"Ziekenhuizen in de steden zouden een beurtrol moeten afspreken voor hun spoeddiensten", aldus de bekende spoedarts Luc Beaucourt. "Dat zou de lasten tussen de ziekenhuizen verdelen. Maar ja, ziekenhuizen willen geen patiënten mislopen. Want wie met een echte reden naar de spoeddienst komt, stroomt vaak door naar andere diensten van dat ziekenhuis."

Volgens het Syndicaat Vlaamse Huisartsen (SVH) is er bij de spoeddiensten van de Vlaamse ziekenhuizen 70 procent oneigenlijk gebruik. Het SVH vraagt dan ook om de toegang tot de spoeddiensten te beperken. Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen wil dat dokters op de spoeddiensten patiënten kunnen wegsturen zonder ze te behandelen. De spoeddiensten zitten dikwijls overvol, terwijl veel patiënten perfect door een huisarts geholpen kunnen worden. Als spoedartsen hen naar de huisarts mogen sturen, dan is dat probleem voor een groot stuk opgelost, volgens het Syndicaat.

De redactie van De Standaard is zich ervan bewust dat de inspectieverslagen een momentopname zijn. Daarom geeft ze aan de ziekenhuizen de kans om te reageren. Die reacties zijn te vinden op de website van de krant.

Bron: De Standaard, www.standaard.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen