< Terug naar overzicht

Rusthuizen met sluiting bedreigd door personeelstekort

Volgens de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS) zullen op korte termijn rusthuizen sluiten als de overheid geen noodmaatregelen neemt voor het acuut personeelstekort. Dit was te lezen in Gazet van Antwerpen en Het Belang Van Limburg.

Volgens de kranten zitten vooral de directies van privé-rusthuizen of woon- en zorgcentra die willen uitbreiden, met de handen in het haar. Zij dreigen hun vergunningen en financiering te verliezen omdat ze niet meer het minimumaantal verpleegkundigen in dienst hebben. FOS pleit om als noodmaatregel die norm tijdelijk te verlagen.

De sector komt momenteel minstens 2000 arbeidskrachten te kort. Van de afgestudeerde verpleegkundigen kiest slechts negen procent voor de woon- en zorgsector. De helft studeert verder en veel andere verpleegkundigen trekken naar ziekenhuizen of naar totaal andere sectoren.

Een oplossing voor het personeelstekort is verzorgenden via een extra opleiding bij te scholen tot zorgkundige, zodat zij ook taken van verplegers kunnen overnemen. Door de regeringscrisissen liggen er echter 11.000 dossiers op federaal niveau te wachten van verzorgenden die zich willen laten registreren als zorgkundigen.

Het verlagen van de personeelsnormen in rusthuizen maakt de problemen echter enkel maar groter volgens LBC-NVK. Met zo'n maatregel proberen de werkgevers gewoon de loonkosten te drukken, aldus de vakbond. Dit zou trouwens de werkdruk voor anderen verhogen en de kwaliteit van de zorg verlagen, is een bijkomend argument. Een betere maatregel is meer investeren in opleidingen, waardoor werkzoekenden zich kunnen omscholen. Ook hogere lonen en meer mogelijkheden om werk en privé te combineren zijn betere maatregelen om de tekorten aan te pakken.
Bron: Gazet van Antwerpen, Het Belang Van Limburg.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen