< Terug naar overzicht

Rusthuizen moeten verbouwen

Vanaf 2010 mogen er nog enkel eenpersoons- en tweepersoonskamers zijn in de Vlaamse rusthuizen, mét een eigen toilet en badkamer. Nu hebben veel OCMW-rusthuizen nog driepersoonskamers. Verbouwen is de boodschap, maar de subsidies zijn nu al op.

Volgens de erkenningsnormen van rust- en verzorgingstehuizen moet vanaf 1 januari 2010 op zijn  minst de helft van de opnamecapaciteit bestaan uit eenpersoonskamers. De overige opnamecapaciteit mag uit tweepersoonskamers bestaan. De netto-oppervlakte voor een eenpersoonskamer moet minimaal 12 m² bedragen en minimaal 18 m² voor twee personen. Alle kamers dienen een aparte ruimte te hebben met ten minste een lavabo en een toilet. Deze sanitaire ruimte wordt niet meegerekend in de oppervlaktenormen.

Uiteraard zijn deze nieuwe normen alleen maar toe te juichen. Maar om daaraan te voldoen moeten heel wat rusthuizen verbouwen en daar is geen geld voor. Ofwel stelt men de werken uit en dreigt men voor een aantal bedden de erkenning te verliezen. Ofwel voert men de renovatiewerken uit zonder subsidies, maar dan stijgt de kostprijs voor de bewoners. Minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) trok hiervoor wel geld uit, maar niet genoeg.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen