< Terug naar overzicht

Samenwerking VDAB-Actiris loont

De samenwerking tussen de VDAB en Actiris, die nu een goed jaar loopt, loodst Brusselse werkzoekenden naar een job in Vlaanderen.

Probleem


De samenwerking tussen de VDAB en Actiris vindt zijn oorsprong in de vaststelling dat de Brusselse werkzoekenden niet genoeg de weg naar de Vlaamse vacatures vinden. In de buurt van Brussel, en zeker in de luchthavenregio, is veel vraag naar arbeidskrachten, maar door de lage werkloosheid in de regio is het vaak moeilijk om deze vacatures in te vullen. Tegelijk blijft de werkloosheid in Brussel heel hoog.

De afspraken luiden als volgt:
 • De VDAB zoekt actief naar werkaanbiedingen die interessant zijn voor werkzoekenden uit Brussel. Deze aanbiedingen moeten in overleg met de werkgevers meer op maat van de Brusselse werkzoekende omschreven worden (hoe bereik je de werkplek vanuit Brussel, welke taalvereisten zijn er, …).

 • Actiris screent de werkaanbiedingen om zo voldoende en gemotiveerde werkzoekenden actief toe te leiden. De werkzoekenden krijgen indien nodig bijkomende opleiding (bijvoorbeeld taalopleidingen). Actiris behandelt 'Vlaamse' werkaanbiedingen voor de betrokkenen werkzoekenden als een 'verplicht' aanbod, wat wil zeggen dat de werkzoekenden deze niet zomaar naast zich kunnen leggen.

 • Vooropgesteld werd om per jaar 6000 Brusselse werkzoekenden te mobiliseren voor 1000 Vlaamse werkaanbiedingen.


 • Resultaten


  Na een goed jaar samenwerken worden de eerste resultaten zichtbaar. Tussen oktober 2007 en oktober 2008 selecteerde de VDAB 2472 werkaanbiedingen (1003 vacatures) uit de rand rond Brussel die door Brusselse werkzoekenden ingevuld konden worden.
  Van deze 2472 werkaanbiedingen stemden er 1348 overeen met een van de zes beroepen of sectoren (verkoop, horeca, administratieve functies, schoonmaak, chauffeur en magazijniers) waarvoor is vastgesteld dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over werkzoekenden beschikt.

  Evaluatie


  De behandeling door Actriris is van tweeërlei aard. Enerzijds is er de publicatie van de vacatures op internet, gekoppeld aan een tussenkomst van de vacaturebeheerder. Anderzijds kan ook een actieve bemiddeling volgen. Actiris maakt in dat geval een selectie van Brusselse werkzoekenden en last een persoonlijk onderhoud in. De werkzoekende kan vervolgens rechtstreeks worden verwezen naar een individuele werkgever of naar een jobdate.
  De actieve bemiddeling is gebeurd voor 812 werkaanbiedingen. Er werden 5242 Brusselaars gemobiliseerd, dit is een ratio van 6,4 werkzoekende per werkaanbieding.
  Via deze bemiddeling werden minstens 329 Brusselse werkzoekenden aangeworven. Maar vermoedelijk is het bereik groter. Bij alle Vlaamse bedrijven die meewerkten met de VDAB en Actiris in het kader van de interregionale samenwerking, werden het afgelopen jaar veel meer Brusselse werkzoekenden aan het werk gezet: 1740.

  Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen