< Terug naar overzicht

Slap handje bijna garantie voor afwijzing

De goede raad ‘Pak uw nieuwe baan met beide handen aan’ is ook letterlijk te nemen. Onderzoek aan de Universiteit van Iowa suggereert dat een foute handdruk uw kansen op de job kunnen ruïneren.

De wetenschappers concluderen dat een stevige handdruk bijna een vereiste start is van een succesvol sollicitatiegesprek en dat een slap handje uw kansen bij voorbaat vaak verspeelt. Uw handdruk is zelfs nog belangrijker dan uw kleding en uiterlijk, omdat die uw gesprekspartner een betere, algemene indruk van uw persoonlijkheid geeft. Professor Greg Steward: “Kandidaten leren hoe ze zich moeten gedragen tijdens een gesprek, wat ze moeten zeggen, hoe ze zich moeten kleden, welke antwoorden ze moeten geven en dus lijken ze allemaal enigszins op elkaar, aangezien iedereen dezelfde dingen leert. De handdruk daarentegen is persoonlijker en subtieler en zegt daarom meer dan kleding of voorkomen.”
Uit uw handdruk leiden de rekruteerders heel wat af. Kandidaten met een stevige handdruk worden gezien als extravert. Ze scoren beter omdat ze minder moeite zouden hebben met small talk, oogcontact en andere sociale vaardigheden. Kandidaten die een slap handje geven, zouden minder uitgesproken persoonlijkheden zijn en minder indruk maken.
“Waarschijnlijk herinneren we ons niet eens bewust hoe iemand een hand heeft gegeven,” nuanceert Stewart. “Toch geeft de handdruk de eerste non-verbale hint over iemands persoonlijkheid en die indruk blijft ons bij.”
Een goede handdruk is dus een stevige handdruk die gepaard gaat met oogcontact en een stevige op-en-neergaande beweging. Voor de vrouwen die vrezen geen stevige handdruk in huis te hebben: u bent vaak beter in andere non-verbale communicatie en daarmee compenseert u uw minder krachtige handdruk. Vrouwen die wel een stevige hand geven zouden nog een voordeel hebben boven mannen. Zij zouden nog beter bijblijven dan mannen met stevige handdrukken.

Bron: Managersonline.nl

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen