< Terug naar overzicht

‘Sociale interventie adviseurs’ van VDAB rukken uit

VDAB-topman Fons Leroy kondigt in De Standaard aan dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding teams met 'sociale interventie adviseurs' uitstuurt naar bedrijven waar jobs in gevaar komen. Hij noemt ze 'de EHBO-ploegen van de arbeidsmarkt'.

In een interview met De Standaard kijkt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), somber vooruit op 2009. Midden december stonden weliswaar nog 67.000 jobs open in Vlaanderen, maar de barre conjunctuur doet de vraag naar nieuwe medewerkers drastisch dalen, terwijl de herstructureringen en sluitingen heel wat ontslagen dreigen teweeg te brengen.
Op langere termijn klinkt Leroy zeker niet pessimistisch. De demografische evolutie zal ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt zeer krap wordt. Maar momenteel hangt er vooral jobverlies in de lucht. Daarom wil hij de VDAB-teams nog versterken met ‘sociale interventie adviseurs’. Zodra duidelijk wordt dat een bedrijf in de problemen geraakt, moet zo’n VDAB-ploeg ter plaatse gaan. “We willen onmiddellijk horen wie er werkt, wie er in gevaar komt, wat we met hen kunnen doen”, kondigt Leroy aan in De Standaard.
Leroy noemt ze de EHBO-ploegen van de arbeidsmarkt. Die teams werden al in 2004 opgericht, maar de zonovergoten conjunctuur van de voorbije jaren zorgde ervoor dat ze niet vaak hoefden uit te rukken.
Ondertussen hoopt Leroy dat meer bedrijven zullen reageren als BASF. De chemiefabriek heeft tijdelijke werklozen een opleiding aangeboden. De VDAB-topman wijst ook in die richting in zijn column in dit blad (zie blz. 34). Hij pleit om het langetermijnperspectief niet uit het oog te verliezen: “Meer dan ooit is het ogenblik aangebroken om in begrippen als loopbaan- en competentieontwikkeling te gaan denken én handelen. En dit zowel vanuit bedrijven, overheid als individuen. In dat opzicht zouden de ondernemingen nu best loopbaan-perspectiefgesprekken plannen met hun medewerkers, periodes van tijdelijke werkloosheid volop offensief gebruiken om opleidingen te organiseren en zo te investeren in het bijbrengen van niet enkel specifieke, maar ook generieke competenties, een competentiebalans opmaken voor werknemers die toch moeten worden ontslagen, een degelijk outplacement geven,…” Pompt spoort hij de HR-managers aan hun creativiteit aan te spreken om de motor van de competentieontwikkeling voluit te laten draaien.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen