< Terug naar overzicht

Sociale non-profit betoogde opnieuw in Brussel

Enkele honderden vertegenwoordigers uit de non-profitsector – de politie telde er 750 – manifesteerden op 26 maart in Brussel voor een loonlastenverlaging, die nodig is om banen in de sector te creëren.

De betogers hadden een ontmoeting met medewerkers van het kabinet van premier Elio Di Rupo en van minister van Werk Monica De Coninck. De belofte dat ze vanaf 2015 wél minder sociale lasten zouden moeten betalen, komt voor de manifestanten te laat. "We verwachten al een eerste stap in 2014", verklaarde Mark Selleslach van de LBC.

De vakbondsman wees erop dat de non-profitsector dringend nood heeft aan extra jobs om de vergrijzingsgolf op te vangen: "De politici zijn bezig met de banken en met de crisis, maar niet met onze sector. We merken dat er in de Wetstraat niemand een plan heeft over hoe men de enorme stijging van de zorgnood gaat opvangen."

Bijzonder bitter is dat er dit jaar wel een enveloppe van 370 miljoen euro is vrijgemaakt voor loonlastenverlagingen, waarvan de non-profitsector echter werd uitgesloten. "Bedrijven die nu afdanken, kunnen van de maatregel genieten. Wij die jobs willen creëren, kunnen er niet van profiteren", aldus Selleslach.

Eind januari kwamen al een duizendtal manifestanten op straat om de lastenverlaging op te eisen. Volgens Selleslach was er binnen de Groep van Tien (vakbonden en werkgevers) zelfs een voorstel voor de non-profit uitgewerkt, maar werd dat afgeschoten door de regering. Selleslach: "Vandaag verschuilt men zich achter het sociaal overleg. De regering beloofde wel dat we bij de volgende rondes van lastenverlaging mee zullen kunnen profiteren." Maar die komen er pas in 2015 en dat is voor de vakbonden te laat. Ze verwachten een antwoord van het kernkabinet voor de verkiezingen van volgend jaar.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen