< Terug naar overzicht

Specialisten in opleiding willen volwaardig sociaal statuut

Bijna acht op de tien (77%) van de artsen-specialisten in opleiding (ASO’s) verkiezen een volwaardig sociaal statuut, vergelijkbaar met het wettelijk bediendenstatuut. En een ruime meerderheid (67%) vindt dat bij stagemeesters de rol van werkgever en van opleider best gescheiden wordt.

Dat blijkt uit een enquête van de nationale Vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) bij ruim 4400 leden. De specialisten in spe willen af van de huidige sociaal statuut ‘sui generis’, dat enkel bijdragen voor arbeidsongeschiktheid en ziekte voorziet.

Een ander probleem is dat stagemeesters tegelijk werkgever en opleider zijn, waardoor de opleiding vaak ondergeschikt wordt aan het uitvoeren van medische prestaties. Volgens VASO heeft dat tot gevolg dat buitenlandse stages, studietijd en wetenschappelijk werk nog steeds pijnpunten zijn.

In navolging van huisartsen in opleiding stelt een meerderheid van de de kandidaat-specialisten voor om een centrale vzw op te richten naar het voorbeeld van de vzw Sui waarin universiteiten, stagemeesters en huisartsen in opleiding naast elkaar vertegenwoordigd zijn. Deze centrale vzw fungeert dan als werkgever voor iedereen, zodat de arbeidsvoorwaarden en opleidingskwaliteit over het hele land geharmoniseerd en bewaakt kunnen worden.

Bron: VASO/news4med.com

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen