< Terug naar overzicht

Spoedartsen vrezen problemen door nieuwe wet rond arbeidsduur

Vanaf 1 februari ging in België een wet van kracht die de arbeidsduur begrenst van artsen die in dienstverband werken in ziekenhuizen. Dr. Jan Stroobants, voorzitter van de Vereniging van Belgische Urgentieartsen, vreest dat hierdoor de werking van spoeddiensten ernstig in het gedrang komt.

Momenteel is er een tekort aan gespecialiseerde spoedartsen en wordt er vaak een beroep gedaan op andere geneesheren uit het ziekenhuis en artsen in opleiding. Dat lijkt met de nieuwe wet niet meer mogelijk. De Europese richtlijn van 2003 beperkt de arbeidsduur voor gesalarieerde artsen tot 48 uur per week. De richtlijn werd door de federale regering in lopende zaken eind december via een wet gepubliceerd. Dit echter zonder enige voorbereidende maatregel tijdens de afgelopen acht jaar, noch op het gebied van kwaliteitsgarantie, noch op het gebied van haalbaarheid.

Uiteraard zijn de artsen tevreden dat ze minder lang moeten werken. Maar voor hen moet de invoering daarvan synchroon verlopen met maatregelen die het gezondheidslandschap aanpassen, zodat de patiënt hiervan geen hinder ondervindt.

Volgens Jan Stroobants bedreigt deze wet de goede werking van de spoedgevallendiensten en MUG's: "Het is noodzakelijk dat de invoering van die wet wordt uitgesteld tot het moment dat ze op een verantwoorde manier toepasbaar wordt in België. Ondertussen zien wij ons verplicht om zelf op korte termijn te onderzoeken of we binnen de huidige incompatibele normen van Volksgezondheid en Tewerkstelling een aantal taken moeten laten vallen of anders invullen, zoals de permanenties voor de MUG's."
Bron: De Morgen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen