< Terug naar overzicht

Staking Aalsters Stedelijk Ziekenhuis duurt voort

De staking van het personeel in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst ging deze ochtend al haar zevende dag in. Wat is er aan de hand?

Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront zit het sociaal conflict in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst vast. "Tot vandaag toonden de directie en de politieke verantwoordelijken geen enkele bereidheid tot onderhandelen met de actievoerders", aldus het gemeenschappelijke vakbondsfront. "Onder druk van de actie stemde de directie nu toch toe in een gesprek."
Volgende week maandag vindt er ook een directiecomité plaats met deelname van de burgemeesters van Aalst, Geraardsbergen en Wetteren (de gemeenten waar het ASZ campussen heeft). Na afloop van die vergadering starten de onderhandelingen met de vakbonden.

"Valse beloften"


De staking in het ASZ ging vorige week donderdag van start en duurt nog steeds voort. Voor de zorgsector is dit een zeer ongewone situatie: het gebeurt bijna nooit dat een ziekenhuis meer dan een paar dagen staakt. In Aalst zit de onvrede bij de medewerkers blijkbaar zeer diep. De directe aanleiding voor deze staking is "de woordbreuk van de directie – sinds de zomer van 2008 – met betrekking tot de vaste benoeming van contractuele personeelsleden", dixit de vakbonden.

Benoemingsronde


Vorig jaar werd een grote benoemingsronde aangekondigd. Op een totaal van 1150 personeelsleden telt het ASZ 445 vast benoemden of ‘statutairen’. Voor de benoemingsronde kwamen ongeveer 650 werknemers in aanmerking. Van hen namen er 400 deel aan het examen en slaagden er 320.
De directie besliste evenwel slechts 48 geslaagde kandidaten te benoemen. Onder die 48 bevinden zich amper 22 verpleegkundigen. "De voltallige directie werd wel benoemd, door zichzelf dus", voegen de vakbonden eraan toe.
Volgens de directie is de vaste benoeming van alle geslaagde kandidaten financieel niet haalbaar. De vakbonden hebben dan weer berekeningen gemaakt die erop wijzen dat de benoemingen wel financieel mogelijk zouden zijn.

Privatisering?


De benoemingsronde is niet de enige conflictstof. De vakbonden vrezen onder meer ook een verdere privatisering. Ondertussen gaat de staking voort, al zeker tot na de onderhandelingen volgende week maandag.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen