< Terug naar overzicht

Staking in de zorgsector

De ‘witte staking’ gaat morgen donderdag wel degelijk door. Hoewel de achterban van de socialistische bediendebond BBTK een opschorting van de aanzegging goedkeurde (en het ABVV met 53), besliste de in de zorgsector veel sterkere christelijke bediendebond LBC het ontwerpakkoord met de federale regering af te schieten en te staken. De socialisten volgen dan maar.

“De voorstellen van de regering laten onderhandelingen toe”, zegde André Langenus van de BBTK gisterenmiddag nog. ’s Avonds moest hij zijn staart intrekken: de LBC stemde unaniem tegen en koos voor actie.
De regering stond maandag om middernacht voor een ultimatum. Ze moest met betere voorstellen op de proppen komen of de vakbonden zouden vanaf donderdag een harde algemene staking inzetten. De overheid boog onder de druk. Ze is bereid om boven de al beloofde 375 miljoen euro nog 30 miljoen extra op te hoesten. Ze stelt een forfaitaire loonopslag voor van 300 euro per jaar (in de vorm van een eindejaarspremie) voor elke medewerker van de ziekenhuizen of rustoorden. Voor de betaling van de pensioenen wil de regering elk jaar 150 euro per voltijds werkende werknemer opzij zetten.
De vakbonden vroegen om een uitbreiding van het aantal vakantiedagen voor alle 45-plussers. Die eis heeft het (nog) niet gehaald, maar de regering is wel bereid om elke werknemer vanaf de leeftijd van 50 jaar geleidelijk aan vakantiedagen bij te geven. Op de leeftijd van 58 jaar zou elk van hen dan recht hebben op 44 dagen verlof.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen