< Terug naar overzicht

Staking weinig impact in de zorg

Volgens een kleine enquête gehouden door Zorgnet Vlaanderen op de nationale stakingsdag van 30 januari, draaiden 80 procent van de zorgvoorzieningen met een normale dienstverlening.

Vakbondsafgevaardigden verklaarden in de media dat verscheidene ziekenhuizen en andere zorgvoorzieningen preventief op zondagsdienst zouden zijn overgeschakeld voor de nationale stakingsdag. Nieuwsgierig naar de ervaringen op het terrein hield Zorgnet Vlaanderen een kleine enquête bij zijn leden.

In totaal groepeert Zorgnet Vlaanderen meer dan 500 zorgvoorzieningen: ruim 260 woonzorgcentra, meer dan 40 algemene ziekenhuizen, een 30-tal psychiatrische ziekenhuizen, 44 initiatieven beschut wonen en 30 centra voor geestelijke gezondheidszorg. Op enkele uren tijd kwamen 94 reacties binnen. Het gaat dus om een veeleer beperkt staal van de leden en de resultaten hebben dan ook slechts een indicatieve waarde.

In 80 procent van de voorzieningen die geantwoord hebben, verliep de dienstverlening normaal en hoefde de zondagsdienst niet ingeroepen te worden. 17 procent van de voorzieningen schakelde op minder dan 10 procent van de zorgafdelingen over op een minimale dienstverlening. In amper 3 procent van de zorgvoorzieningen moest het zondagsregime ingevoerd worden op meer dan 10 procent van de zorgafdelingen. Concreet betekent dit de zondagsdienst op meer dan 10 procent van de afdelingen in een algemeen ziekenhuis en een woonzorgcentrum in West-Vlaanderen, en in een psychiatrisch centrum in Oost-Vlaanderen.

Deze steekproef toont aan dat de staking geen al te grote impact had op de dienstverlening in de zorgsector. Zorgnet Vlaanderen dankt alle medewerkers dat zij de patiënten en bewoners niet in de kou hebben laten staan.

Bron: Zorgnet Vlaanderen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen