< Terug naar overzicht

Studenten nemen incognito afdeling over

Derdejaarsstudenten Verpleegkunde van de KaHo Sint-Lieven in Sint-Niklaas hebben - zonder dat de patiënten dit wisten - een maand lang een deel van de afdeling neurologie en endocrinologie van het AZ Nikolaas in goede banen geleid. Ze verzorgden niet alleen de patiënten, maar stonden ook in voor de organisatie en coördinatie van de dienst.

In plaats van individueel praktijkervaring op te doen, was de volledige zorg, organisatie en coördinatie van een helft van de afdeling in handen van de studenten. Het verschil met de traditionele stage is dat de klas van twaalf studenten als een team alle werk en alle ploegen van de afdeling op zich neemt, uiteraard onder supervisie en eindverantwoordelijkheid van de verpleegkundigen van het ziekenhuis en van vijf docenten.

In de klassieke individuele stagevorm hebben studenten weinig contacten met artsen, kinesisten of sociaal verpleegkundigen. Nu nemen ze de volledige organisatie en coördinatie van de afdeling op zich. Ze draaien mee in het volcontinu ploegensysteem en een van hen wordt aangeduid om de taak van hoofdverpleegkundige op zich te nemen.

De studenten kunnen op die manier veel meer competenties verwerven en worden daadwerkelijk klaargestoomd om in het werkveld te stappen. Het realiteitsgehalte en de intensiteit van een echte werkervaring worden nu zo goed mogelijk benaderd. In vergelijking met de individuele stages wordt wel meer zelfstandigheid en assertiviteit van de studenten verwacht.

De ervaren verpleegkundigen volgden uiteraard al het reilen en zeilen van op een afstand. Zij waren enthousiast over het unieke concept. Alle betrokken partijen vinden dat het zeker voor herhaling vatbaar is. De patiënten waren niet op de hoogte en er kwam geen enkele klacht binnen. Sommigen vonden dat "het wel heel jonge verpleegkundigen waren".

Het project kon ook op veel bijval rekenen vanuit het externe werkveld. Verschillende scholen en ziekenhuizen toonden reeds interesse, kwamen ter plekke kijken of hebben zich geëngageerd om volgend jaar eveneens een dergelijke leerwerkplaats te organiseren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen